AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovan je ULUS

Na današnji dan, 15. novembra 1919. godine osnovano je Udruženje likovnih umetnika u Beogradu, današnji ULUS.

Ono je nastavilo delovanje prvog profesionalnog „Udruženja srpskih umetnika za plastične umetnosti i muziku“, koje je postojalo od 1898. godine.

Na prvom sastanku koji je održan u sali Druge beogradske gimnazije, kome su prisustvovali svi najvažniji tadašnji likovni stvaraoci, izabrana je uprava, pa je Uroš Predić postao predsednik, Branko Popović potpredsednik, Milan Milovanović sekretar, Simeon Roksandić blagajnik, a oformljen je i upravni odbor.

Udruženje je radilo do početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, kada je obustavilo rad, koji je nastavljen novembra 1944. godine, kada je dobilo i današnji naziv – Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Ono organizuje izložbe, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, organizuje simpozijume, izdaje kataloge, monografije i informativni bilten, te sarađuje sa drugim društvenim ustanovama.

ULUS danas ima dva galerijska prostora u Beogradu i dodeljuje više godišnjih nagrada, od kojih su najznačajnije Zlatna paleta, Zlatno dleto i Zlatna igla.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1942. godine rođen je glumac Dragan Zarić;
1976. godine preminuo je bard srpskog glumišta Milivoje Živanović;
2007. godine umro je vajar i profesor Milun Vidić;
2009. godine preminuo je patrijarh srpski Pavle.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

PREKO SEDAM (H)AVALA I SEDAM GORA

Tvrdjava_Diana_istocna_kapija2
Naredni članak

TVRĐAVA DIANA