АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Основан је УЛУС

На данашњи дан, 15. новембра 1919. године основано је Удружење ликовних уметника у Београду, данашњи УЛУС.

Оно је наставило деловање првог професионалног „Удружења српских уметника за пластичне уметности и музику“, које је постојало од 1898. године.

На првом састанку који је одржан у сали Друге београдске гимназије, коме су присуствовали сви најважнији тадашњи ликовни ствараоци, изабрана је управа, па је Урош Предић постао председник, Бранко Поповић потпредседник, Милан Миловановић секретар, Симеон Роксандић благајник, а оформљен је и управни одбор.

Удружење је радило до почетка Другог светског рата у Југославији, када је обуставило рад, који је настављен новембра 1944. године, када је добило и данашњи назив – Удружење ликовних уметника Србије.

Оно организује изложбе, како у нашој земљи тако и у иностранству, организује симпозијуме, издаје каталоге, монографије и информативни билтен, те сарађује са другим друштвеним установама.

УЛУС данас има два галеријска простора у Београду и додељује више годишњих награда, од којих су најзначајније Златна палета, Златно длето и Златна игла.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1942. године рођен је глумац Драган Зарић;
1976. године преминуо је бард српског глумишта Миливоје Живановић;
2007. године умро је вајар и професор Милун Видић;
2009. године преминуо је патријарх српски Павле.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

ПРЕКО СЕДАМ (Х)АВАЛА И СЕДАМ ГОРА

Tvrdjava_Diana_istocna_kapija2
Наредни чланак

ТВРЂАВА ДИАНА