AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovan je Studio B

Na današnji dan, 1. aprila 1970. godine osnovan je radio Studio B, koji je u to vreme bio prva radio stanica u SFRJ izvan sistema državne Radio-televizije.

Zamišljen je kao informativna, obrazovna i zabavna srednjetalasna stanica, a osnivači su bili novinari Borbe, te je emitovanje i počelo iz jedne garsonjere u toj zgradi.

Uređivačka politika je bila da to bude gradski radio sa mnogo muzike, koja bi povremeno bila prekidana da bi se saopštavale važne informacije za stanovništvo, posle čega bi opet išla muzika, što je kod nas u to vreme bila novina.

Interesantno je i to da je u studiju postojao jedan „semafor“, na kome bi se po isteku tri minuta palilo crveno svetlo, te je svaki razgovor, ma ko bio gost, bio prekidan.

Već naredne godine rad ove stanice je proširen i Drugim programom, a uskoro i Trećim. Godine 1973. je pokrenuta i Produkcija gramofonskih ploča Studio B, za koju su snimali mnogi poznati izvođači i grupe, a 1990. je sa radom počela i televizija Studio B.

Ipak, zaštitni znak ove stanice postali su i ostali pesnik i pisac Duško Radović, koji je svojom emisijom Beograde dobro jutro, aforizmima, humorom i satirom budio Beograđane krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog veka, kao i novinar Đoko Vještica, po kome se danas zove plato ispred Beograđanke, gde se Studio B nalazi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1864. godine rođena je glumica Zorka Todosić;
1912. godine umro je glumac Bogoboj Rucović;
1924. godine rođen je glumac Miodrag Petrović Čkalja;
1935. godine rođen je režiser Vojislav Rakonjac Kokan;
1959. godine rođena je arhitekta i muzičar Margita Stefanović;
2001. godine umro je kompozitor Aleksandar Obradović;
2008. godine umro je novinar i jedan od osnivača TV Beograd Svetolik Mitić;
2018. godine umro je novinar Mirko Alvirović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Mitropolit karlovački i Patrijarh srpski Georgije (Branković), prvojerarh i dobrotvor

Rastko_Petrović
Naredni članak

Rastko Petrović: SAVA ŠUMANOVIĆ I ESTETIKA SUVIŠE STVARNOG U NOVOJ UMETNOSTI