АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Основан је Студио Б

На данашњи дан, 1. априла 1970. године основан је радио Студио Б, који је у то време био прва радио станица у СФРЈ изван система државне Радио-телевизије.

Замишљен је као информативна, образовна и забавна средњеталасна станица, а оснивачи су били новинари Борбе, те је емитовање и почело из једне гарсоњере у тој згради.

Уређивачка политика је била да то буде градски радио са много музике, која би повремено била прекидана да би се саопштавале важне информације за становништво, после чега би опет ишла музика, што је код нас у то време била новина.

Интересантно је и то да је у студију постојао један „семафор“, на коме би се по истеку три минута палило црвено светло, те је сваки разговор, ма ко био гост, био прекидан.

Већ наредне године рад ове станице је проширен и Другим програмом, а ускоро и Трећим. Године 1973. је покренута и Продукција грамофонских плоча Студио Б, за коју су снимали многи познати извођачи и групе, а 1990. је са радом почела и телевизија Студио Б.

Ипак, заштитни знак ове станице постали су и остали песник и писац Душко Радовић, који је својом емисијом Београде добро јутро, афоризмима, хумором и сатиром будио Београђане крајем седамдесетих и током осамдесетих година прошлог века, као и новинар Ђоко Вјештица, по коме се данас зове плато испред Београђанке, где се Студио Б налази.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1864. године рођена је глумица Зорка Тодосић;
1912. године умро је глумац Богобој Руцовић;
1924. године рођен је глумац Миодраг Петровић Чкаља;
1935. године рођен је режисер Војислав Ракоњац Кокан;
1959. године рођена је архитекта и музичар Маргита Стефановић;
2001. године умро је композитор Александар Обрадовић;
2008. године умро је новинар и један од оснивача ТВ Београд Светолик Митић;
2018. године умро је новинар Мирко Алвировић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Митрополит карловачки и Патријарх српски Георгије (Бранковић), првојерарх и добротвор

Растко_Петровић
Наредни чланак

Растко Петровић: САВА ШУМАНОВИЋ И ЕСТЕТИКА СУВИШЕ СТВАРНОГ У НОВОЈ УМЕТНОСТИ