На данашњи дан

Основан је „Српски олимпијски клубˮ

На данашњи дан, 23. фебруара 1910. године, у редакцији листа Ново време на четвртом спрату београдског хотела Москва, основан је Српски олимпијски клуб.

Била је то прва званична олимпијска организација Јужних Словена, а основана је на иницијативу младих официра школованих у Француској, пре свега Светомира Ђукића. Следеће године име је промењено у Централни олимпијски клуб, па 1912. у Олимпијски комитет Србије, како се, после осамдесет седам година другачијих назива у оквиру других држава, и данас зове.

Те исте 1912. године је примљен и у Међународни олимпијски комитет, а први олимпијци тог савеза 1912. године на играма у Стокхолму били су Душан Милошевић и Драгутин Томашевић.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је филозоф и академик Михаило Марковић;
1935. године рођен је историчар уметности и кустос Никола Кусовац;
1961. године рођен је музичар Ивица Вдовић ВД;
2007. године умро је режисер, писац и творац Театра Лево Милан Вукотић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, одржана у Новом Саду 25. новембра 1918. Скупштина је прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.
Претходни чланак

ГОВОР ЈАШЕ ТОМИЋА НА ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ 1918. ГОДИНЕ

Јелена Анжујска
Наредни чланак

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА ‒ КРАЉИЦА КОЈА ЈЕ ПРИХВАТИЛА ПРАВОСЛАВЉЕ А НИЈЕ СЕ ОДРЕКЛА КАТОЛИЧАНСТВА