Na današnji dan

Osnovan je srpski manastir Hilandar

Na današnji dan, 1. juna 1198. godine, vizantijski car Aleksije III Anđeo izdao je povelju kojom je odobrio bivšem srpskom velikom županu Stefanu Nemanji, tadašnjem monahu Simeonu i njegovom sinu monahu Savi da na ruševinama grčkog manastira Hilandariona na Svetoj gori podignu novi srpski manastir Hilandar.

Pored Simeona i Save koji je napisao Hilandaraski tipik, podizanje je finansijski pomogao i budući srpski kralj Stefan Prvovenčani, a vizantijski carevi su kasnije izdavali nove povelje, proširujući posede i prava manastira. Hilandar su nastavili takođe da pomažu i naredni srpski vladari, utvrđujući ga, obnavljajući  i uvećavajući njegove posede, a među njima se istako kralj Milutin, koji je na mestu stare, podigao novu Crkvu Vavedenja Bogorodice, proširio manastir prema severu, podigao spoljne zidove, trpezariju, kao i nekoliko pirgova (kula) od obale mora do samog manastira.

Car Dušan je bogato darivao manastir, pa su njegovi posedi u to vreme zahvatali petinu teritorije Svete gore, dok je knez Lazar oko 1380. godine podigao današnju spoljnu pripratu Crkve Vavedanja Bogorodice. Po propasti Srpske despotovine sredinom sledećeg veka, počinje sve teži period za manastir i njegove monahe, da bi ta situacija posebno postala teška nakon seobe Srba krajem XVII veka, te znatnim opadanjem broja srpskih i povećanjem broja grčkih i bugarskih monaha tokom sledećeg stoleća.

To je dovelo do sporova nad upravom manastira sa bugarskim monasima, koji su se protezali više od sto godina i bili rešeni tek krajem XIX veka, nakon posete kralja Aleksandra Obrenovića i plaćanja svih manastirskih dugova, posle čega su većinu monaha ponovo počeli da sačinjavaju Srbi.

Manastir Hilandar je danas ne samo važno mesto hodočašća, već  svojom dugom istorijom i neprocenjivim kulturnim blagom, predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv viševekovnog nasleđa srpskog naroda.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine umro je političar, književnik i publicista Jaša Prodanović;
1892. godine Nikola Tesla je stigao u prvu i jedinu posetu Beogradu;
1936. godine rođen je glumac Bekim Fehmiju;
1978. godine rođen je vaterpolista i političar Aleksandar Šapić;
2013. godine umrla je teniserka i teniski trener Jelena Genčić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Ćele-kula u Nišu (Foto: Vikipedija)
Prethodni članak

BITKA NA ČEGRU: „Spasavajte se, braćo, ko hoće i može!ˮ

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (1. jun)