На данашњи дан

Основан је српски манастир Хиландар

На данашњи дан, 1. јуна 1198. године, византијски цар Алексије III Анђео издао је повељу којом је одобрио бившем српском великом жупану Стефану Немањи, тадашњем монаху Симеону и његовом сину монаху Сави да на рушевинама грчког манастира Хиландариона на Светој гори подигну нови српски манастир Хиландар.

Поред Симеона и Саве који је написао Хиландараски типик, подизање је финансијски помогао и будући српски краљ Стефан Првовенчани, а византијски цареви су касније издавали нове повеље, проширујући поседе и права манастира. Хиландар су наставили такође да помажу и наредни српски владари, утврђујући га, обнављајући  и увећавајући његове поседе, а међу њима се истако краљ Милутин, који је на месту старе, подигао нову Цркву Ваведења Богородице, проширио манастир према северу, подигао спољне зидове, трпезарију, као и неколико пиргова (кула) од обале мора до самог манастира.

Цар Душан је богато даривао манастир, па су његови поседи у то време захватали петину територије Свете горе, док је кнез Лазар око 1380. године подигао данашњу спољну припрату Цркве Ваведања Богородице. По пропасти Српске деспотовине средином следећег века, почиње све тежи период за манастир и његове монахе, да би та ситуација посебно постала тешка након сеобе Срба крајем XVII века, те знатним опадањем броја српских и повећањем броја грчких и бугарских монаха током следећег столећа.

То је довело до спорова над управом манастира са бугарским монасима, који су се протезали више од сто година и били решени тек крајем XIX века, након посете краља Александра Обреновића и плаћања свих манастирских дугова, после чега су већину монаха поново почели да сачињавају Срби.

Манастир Хиландар је данас не само важно место ходочашћа, већ  својом дугом историјом и непроцењивим културним благом, представља најбогатију ризницу и архив вишевековног наслеђа српског народа.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године умро је политичар, књижевник и публициста Јаша Продановић;
1892. године Никола Тесла је стигао у прву и једину посету Београду;
1936. године рођен је глумац Беким Фехмију;
1978. године рођен је ватерполиста и политичар Александар Шапић;
2013. године умрла је тенисерка и тениски тренер Јелена Генчић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ћеле-кула у Нишу (Фото: Википедија)
Претходни чланак

БИТКА НА ЧЕГРУ: „Спасавајте се, браћо, ко хоће и може!ˮ

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (1. јун)