AktuelnostiNa današnji dan

Osnovan je Srpski auto-klub

Na današnji dan 24. jula 1922. godine u Beogradu je osnovan Srpski auto-klub.

Prvi razgovori na tu temu su počeli jula prethodne godine, a za privremenog predsednika Odbora za pripremu osnivanja je izabran trgovac Radovan Savatić.

Na prvoj Skupštini, koja je održana na dan osnivanja, izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora, blagajnik, dva potpredsednika i predsednik, za koga je postavljen dr Velizar Janković, čime je Srpski auto-klub bio konstituisan.

Mada su u Zagrebu i Ljubljani slični klubovi već postojali, jedino je ovaj beogradski od ministarstva dobio dozvolu da izdaje isprave za odlazak automobila u inostranstvo. Da bi se pravno izjednačili, 1924. godine je došlo do ujedinjenja u Automobilski klub Kraljevine SHS, čiji su osnivački klubovi bila prethodno pomenuta tri.

Mesto predsednika prihvatio je knez Pavle, mesto pokrovitelja kraljica Marija, a za tri potpredsednika su postavljeni raniji predsednici. Automobilski klub Kraljevine SHS primljen je 1926. godine u punopravno članstvo najviše svetske institucije za automobilizam, sa sedištem u Parizu.

Klub se intenzivno zalagao kod ministarstava za smanjenje poreza i taksi za automobile i gorivo, za izgradnju puteva, benzinskih pumpi i ostalih pratećih objekata, tako da su stvari tridesetih godina krenule na bolje, a Prvi međunarodni sajam automobila održan je 1938. godine.

Klub je više puta menjao prostorije, da bi 1934. godine kupio zgradu u Francuskoj 7, u kojoj se danas nalazi Klub književnika. Članovi su tamo mogli da provode slobodno vreme u salonima uz druženje, igranje karata, bilijar, ili da ručaju, a održavani su i matinei, soarei, kao i balovi pod maskama.

Klub je organizovao auto-trke i izlete automobilima po zemlji i inostranstvu. Međutim, sa dolaskom Drugog svetskog rata na ove prostore i svim nevoljama koje je on sa sobom doneo, aprila 1941. godine beogradska sekcija kluba, pošto su se Hrvati prethodno izdvojili, i definitivno je prestala da postoji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1854. godine rođen je je češki istoričar Konstantin Jireček, autor dela Istorija Srba;
1925. godine umro je profesor Borislav Todorović;
1930. godine rođen je džez-muzičar Predrag Ivanović;
1947. godine rođen je glumac Predrag Ejdus;
1950. godine rođena je kantautorka Jadranka Stojaković;
1977. godine rođena je srpska rekorderka u maratonu Olivera Jevtić;
2011. godine umro je muzičar i dramaturg Milan Delčić Delča.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_2
Prethodni članak

MILAN KAŠANIN O ISIDORI SEKULIĆ

Stijene (1949)
Naredni članak

Stanislav Vinaver: LUBARDA – VELIKI SLIKAR (1951)