АктуелностиНа данашњи дан

Oснован је Српски ауто-клуб

На данашњи дан 24. јула 1922. године у Београду је основан Српски ауто-клуб.

Први разговори на ту тему су почели јула претходне године, а за привременог председника Одбора за припрему оснивања је изабран трговац Радован Саватић.

На првој Скупштини, која је одржана на дан оснивања, изабрани су чланови Управног и Надзорног одбора, благајник, два потпредседника и председник, за кога је постављен др Велизар Јанковић, чиме је Српски ауто-клуб био конституисан.

Мада су у Загребу и Љубљани слични клубови већ постојали, једино је овај београдски од министарства добио дозволу да издаје исправе за одлазак аутомобила у иностранство. Да би се правно изједначили, 1924. године је дошло до уједињења у Аутомобилски клуб Краљевине СХС, чији су оснивачки клубови била претходно поменута три.

Место председника прихватио је кнез Павле, место покровитеља краљица Марија, а за три потпредседника су постављени ранији председници. Аутомобилски клуб Краљевине СХС примљен је 1926. године у пуноправно чланство највише светске институције за аутомобилизам, са седиштем у Паризу.

Клуб се интензивно залагао код министарстава за смањење пореза и такси за аутомобиле и гориво, за изградњу путева, бензинских пумпи и осталих пратећих објеката, тако да су ствари тридесетих година кренуле на боље, а Први међународни сајам аутомобила одржан је 1938. године.

Клуб је више пута мењао просторије, да би 1934. године купио зграду у Француској 7, у којој се данас налази Клуб књижевника. Чланови су тамо могли да проводе слободно време у салонима уз дружење, играње карата, билијар, или да ручају, а одржавани су и матинеи, соареи, као и балови под маскама.

Клуб је организовао ауто-трке и излете аутомобилима по земљи и иностранству. Међутим, са доласком Другог светског рата на ове просторе и свим невољама које је он са собом донео, априла 1941. године београдска секција клуба, пошто су се Хрвати претходно издвојили, и дефинитивно је престала да постоји.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године рођен је је чешки историчар Константин Јиречек, аутор дела Историја Срба;
1925. године умро је професор Борислав Тодоровић;
1930. године рођен је џез-музичар Предраг Ивановић;
1947. године рођен је глумац Предраг Ејдус;
1950. године рођена је кантауторка Јадранка Стојаковић;
1977. године рођена је српска рекордерка у маратону Оливера Јевтић;
2011. године умро је музичар и драматург Милан Делчић Делча.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_2
Претходни чланак

МИЛАН КАШАНИН О ИСИДОРИ СЕКУЛИЋ

Stijene (1949)
Наредни чланак

Станислав Винавер: ЛУБАРДА – ВЕЛИКИ СЛИКАР (1951)