AktuelnostiNa današnji dan

Osnovan je „Srpski aero-klub”

Na današnji dan, 22. oktobra 1921. godine u kafani Kod Belog orla u Beogradu, grupa vojnih avijatičara je osnovala Srpski aero-klub, a za počasnog predsednika je izabran dr Arčibald Rajs.

Prva redovna skupština održana je u maju sledeće godine, kada je pored izbora upravnog i nadzornog odbora, novog rukovodstva i usvajanja pravila kluba, i naziv kluba promenjen u Aeroklub Srba, Hrvata i Slovenaca, što se dešavalo još nekoliko puta do 1935, kada je nazvan Kraljevski jugoslovenski aeroklub Naša krila.

Prostorije kluba su se u početku nalazile u ulici Majora Ilića, da bi 1934. godine klub dobio svoju zgradu na uglu ulica Kralja Petra i Uzun Mirkove, koja i danas predstavlja jedno od najlepših arhitektonskih zdanja glavnog grada i spomenik kulture.

U međuratnom periodu su osnivani oblasni i mesni odbori, u Pinosavi kod Beograda je osnovana prva jedriličarska škola u Jugoslaviji, te se klub uspešno razvijao sve do 1941. godine, kada su mu okupatori zabranili rad, pošto je imao nacionalna i patriotska obeležja.

Nakon Drugog svetskog rata je stvoren Aero-klub Beograd, koji je nastavio tradiciju predratnog Beogradskog mesnog odbora Aero-kluba.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1922. godine rođen je istoričar i akademik Radovan Samardžić;
1922. godine umro je novinar, političar i književnik Jaša Tomić;
1927. godine umro je pisac Borisav Bora Stanković;
1967. godine umro je geograf, profesor i akademik Borivoje Ž. Milojević;
1996. godine izvršio je samoubistvo filmski kritičar i reditelj, novinar i urednik RTS-a Nebojša Đukelić;
2000. godine telo Jovana Dučića preneto je u Trebinje.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Spoomenik u Kragojevcu
Prethodni članak

Dogodila se „Krvava bajka”

aleksandar mandic
Naredni članak

Rođen je reditelj Aleksandar Mandić