АктуелностиНа данашњи дан

Основан је „Српски aеро-клуб”

На данашњи дан, 22. октобра 1921. године у кафани Код Белог орла у Београду, група војних авијатичара је основала Српски aеро-клуб, а за почасног председника је изабран др Арчибалд Рајс.

Прва редовна скупштина одржана је у мају следеће године, када је поред избора управног и надзорног одбора, новог руководства и усвајања правила клуба, и назив клуба промењен у Аероклуб Срба, Хрвата и Словенаца, што се дешавало још неколико пута до 1935, када је назван Краљевски југословенски аероклуб Наша крила.

Просторије клуба су се у почетку налазиле у улици Мајора Илића, да би 1934. године клуб добио своју зграду на углу улица Краља Петра и Узун Миркове, која и данас представља једно од најлепших архитектонских здања главног града и споменик културе.

У међуратном периоду су оснивани обласни и месни одбори, у Пиносави код Београда је основана прва једриличарска школа у Југославији, те се клуб успешно развијао све до 1941. године, када су му окупатори забранили рад, пошто је имао национална и патриотска обележја.

Након Другог светског рата је створен Аеро-клуб Београд, који је наставио традицију предратног Београдског месног одбора Аеро-клуба.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1922. године рођен је историчар и академик Радован Самарџић;
1922. године умро је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић;
1927. године умро је писац Борисав Бора Станковић;
1967. године умро је географ, професор и академик Боривоје Ж. Милојевић;
1996. године извршио је самоубиство филмски критичар и редитељ, новинар и уредник РТС-а Небојша Ђукелић;
2000. године тело Јована Дучића пренето је у Требиње.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Спооменик у Крагојевцу
Претходни чланак

Догодила се „Крвава бајка”

aleksandar mandic
Наредни чланак

Рођен је редитељ Александар Мандић