ЉудиНа данашњи дан

Основан је Републички завод за заштиту споменика културе

На данашњи дан, 25. јуна 1947. године, основан је Републички завод за заштиту споменика културе.

Иако је основан тек после Другог светског рата, први документ у вези са заштитом споменика културе у Србији потиче из 1844. године, када је кнез Александар Карађорђевић, на предлог Јована Стерије Поповића и у сарадњи са Совјетом, издао Уредбу о забрани рушења старих градова и њихових развалина, што је био један од првих савремених општих споменичко-правних аката у Европи.

Први директор Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе Народне Републике Србије, како се по настанку звао, и један од иницијатора за његово оснивање, био је књижевник Милорад Панић Суреп, а прво седиште Завода било је у Конаку кнегиње Љубице.

Његовим оснивањем и почетком рада почела је да се развија и организована брига око чувања, проучавања, валоризације, презентације и укупне афирмације споменика културе, као и мрежа установа заштите на територији Србије. Законом о заштити културних добара из 1977. године настала је подела непокретних културних добара на четири врсте, у оквиру које се Завод стара о јединственој примени критеријума приликом предлагања и утврђивања непокретних културних добара.

У централном регистру тренутно их је више од две и по хиљаде, међу којима су споменици културе, просторно културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места, од којих је скоро осам стотина њих од изузетног или великог културног значаја, те неки и на Листи светске културне и природне баштине Унеска. Завод такође има и богату издавачку делатност у оквиру које, поред годишњака, исхода истраживања, заштите и презентације споменика културе, издаје и серије научних монографија, посебних студија, корпусе средњовековне архитектуре, цртеже фресака као и низ других публикација.

У његовој надлежности је и издавање услова за предузимање јавних радова, изградњу инфраструктурних објеката у заштићеним просторима, као и услове за адаптације и доградње споменичких објеката.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године умро је књижевник прота Васа Живковић;
1913. године у болници у Скопљу, где је смештен после рањавања, умро је од колере Љубомир Јовановић Чупа, српски новинар и један од вођа удружења Уједињење или смрт;
1935. године рођен је филмски редитељ и сценариста Предраг Голубовић;
1952. године рођен је музичар Љубиша Стојановић Луис;
1967. године рођена је каратисткиња Тања Петровић;
1989. године рођен је архитекта Милутин Борисављевић;
1991. године Словенија и Хрватска донеле су одлуку о издвајању из СФРЈ.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (24. јун)

Лознички војвода из Првог српског устанка био је прадеда краља Србије Милана Обреновића
Наредни чланак

Лознички војвода Антa Богићевић – чувар границе на Дрини