АктуелностиНа данашњи дан

Основан је „ПКБ”

На данашњи дан, 27. децембра 1945. године је одлуком Владе Републике Србије, као државно предузеће са задатком да снабдева главни град основним производима исхране, основан Пољопривредни комбинат Београд – ПКБ.

Производња је започета на земљишту у мочварама Панчевачког рита, и предузеће је убрзо постало највећи пољопривредни комбинат у Југославији, са све примарном производњом, прерађивачким и продајним капацитетима, туристичко-угоститељским, као и интерном банком која је новац усмеравала назад у примарну производњу.

Тако је на свом врхунцу ПКБ производио, прерађивао и пласирао робу на тржиште, не само Београда, већ читаве бивше велике државе. Са почетком распада те државе, почело је и распарчавање ПКБ-а, па су тако од комбината одвојени ПКБ Визељ, Имлек, Фриком и Пекабета, који су од ПКБ-а по најнижој могућој цени куповали сировине и бавили се профитабилнијим прерађивањем и трговином, а затим су продати.

ПКБ је и поред тога наставио да се бави примарном производњом, па је тако са једном од највећих млечних фарми крава у Европи, пре десетак година чак оборио и сопствени рекорд у производњи млека.

Ипак, без своје прерађивачке индустрије и под монополском политиком власника Имлека није имао могућност да утиче на цену и пласирање млека.

Године 2010. је власништво над земљиштем површине 22.000 хектара предато на управљање граду, ПКБ је постао корпорација, а прошле године је, након што је земљиште из државне преведено у приватну својину ПКБ-а, продато испод цене једном арапском предузећу са могућношћу даље продаје дела земљишта.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1757. године рођен је митрополит Стефан Стратимировић;
1848. године умро је аустријски генерал-мајор и први војвода Српске Војводине, Стеван Шупљикац;
1958. године основано је позориште ДАДОВ.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milutin_Bojic
Претходни чланак

САВРЕМЕНИЦИ: Иво Ћипико над гробом Милутина Бојића

BozidarPetrovic
Наредни чланак

Рођен је архитекта и професор Божидар Петровић