AktuelnostiKuće i zgradeNa današnji dan

Osnovan je Narodni muzej u Beogradu

Na današnji dan 10. maja 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića je osnovan Muzem serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere starine i da ih sačuva za potomstvo.

Rad na prikupljanju počeo je još ranije, pozivom narodu da prikuplja značajne starine, koje su se prvobitno čuvale u Ministasrstvu prosvete i Ministarsvtvu finansija.

Muzej je zatim više puta menjao mesto, pa je tako bio smešten u Kapetan Mišinom zdanju, Konaku knegilje Ljubice, Novom dvoru, da bi 1952. godine prešao u zgradu Uprave fondova gde se i danas nalazi.

Ova zgrada sagrađena je 1903. godine, po projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, na mestu hotela Dardaneli, koji je bio stecište poznatih književnika, pesnika i glumaca. Organizacionu strukturu muzeja čine različite službe, centri i odeljenja.

U njemu se nalazi preko 400.000 arheoloških, istorijskih, numizmatičkih predmeta, dela primenjene umetnosti i umetničkih ostvarenja, fond stare i retke knjige, kao i izuzetan arhiv dokumentarne građe. Ova bogata muzejska kolekcija je sistematizovana u posebne celine – zbirke, raščlanjene prvenstveno po hronološkoj osnovi, kao i po vrsti predmeta i umetničkih dela.

U sastavu muzeja, kao dislocirane jedinice, odnosno depandansi, nalaze se još i Muzej Vuka i Dositeja, Galerija fresaka, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, Muzej Lepenski vir i Arheološki muzej Đerdapa.

Nekon petnaest godina koliko je trajala restauracija, obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu je otvorena 2018. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1847. godine rođen je glumac i reditelj Joca Savić;
1854. godine umro je pravnik, političar i publicista Konstantin Bogdanović;
1922. godine rođen je slikar, likovni kritičar, teoretičar i istoričar umetnosti, i osnivač Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodrag B. Protić;
1923. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Grčka sklopile su Konvenciju o osnivanju Slobodne zone u Solunu, kojom je na 50 godina Kraljevini SHS pripala carinska uprava;
1931. godine rođena je Olja Ivanjicki, slikarka i jedna od osnivača grupe Mediala;
1946. godine rođen je ilustrator i karikaturista Dušan Petričić;
1958. godine rođen je muzičar i vođa jedne od najznačajnijih domaćih grupa – VIS Idoli, Vladimir Vlada Divljan;
1979. godine umrla je glumica Ita Rina;
1990. godine Rođena je atletičarka Ivana Španović;
2006. godine umro je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

250px-Dimitrije_Nesic
Prethodni članak

Umro je matematičar i akademik Dimitrije Nešić

42044710_1352417524895611_3624693325396705280_n
Naredni članak

Ivo Andrić: SVETLOST NJEGOŠEVOG DELA