АктуелностиКуће и зградеНа данашњи дан

Основан је Народни музеј у Београду

На данашњи дан 10. маја 1844. године указом министра просвете Јована Стерије Поповића је основан Музем сербски, који је на једном месту требало да сабере старине и да их сачува за потомство.

Рад на прикупљању почео је још раније, позивом народу да прикупља значајне старине, које су се првобитно чувале у Министасрству просвете и Министарсвтву финансија.

Музеј је затим више пута мењао место, па је тако био смештен у Капетан Мишином здању, Конаку кнегиље Љубице, Новом двору, да би 1952. године прешао у зграду Управе фондова где се и данас налази.

Ова зграда саграђена је 1903. године, по пројекту Николе Несторовића и Андре Стевановића, на месту хотела Дарданели, који је био стециште познатих књижевника, песника и глумаца. Организациону структуру музеја чине различите службе, центри и одељења.

У њему се налази преко 400.000 археолошких, историјских, нумизмaтичких предмета, дела примењене уметности и уметничких остварења, фонд старе и ретке књиге, као и изузетан архив документарне грађе. Ова богата музејска колекција је систематизована у посебне целине – збирке, рашчлањене првенствено по хронолошкој основи, као и по врсти предмета и уметничких дела.

У саставу музеја, као дислоциране јединице, односно депанданси, налазе се још и Музеј Вука и Доситеја, Галерија фресака, Спомен-музеј Надежде и Растка Петровића, Музеј Лепенски вир и Археолошки музеј Ђердапа.

Некон петнаест година колико је трајала рестаурација, обновљена зграда Народног музеја у Београду је отворена 2018. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1847. године рођен је глумац и редитељ Јоца Савић;
1854. године умро је правник, политичар и публициста Константин Богдановић;
1922. године рођен је сликар, ликовни критичар, теоретичар и историчар уметности, и оснивач Музеја савремене уметности у Београду Миодраг Б. Протић;
1923. године Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и Грчка склопиле су Конвенцију о оснивању Слободне зоне у Солуну, којом је на 50 година Краљевини СХС припала царинска управа;
1931. године рођена је Оља Ивањицки, сликарка и једна од оснивача групе Медиала;
1946. године рођен је илустратор и карикатуриста Душан Петричић;
1958. године рођен је музичар и вођа једне од најзначајнијих домаћих група – ВИС Идоли, Владимир Влада Дивљан;
1979. године умрла је глумица Ита Рина;
1990. године Рођена је атлетичарка Ивана Шпановић;
2006. године умро је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Dimitrije_Nesic
Претходни чланак

Умро је математичар и академик Димитрије Нешић

42044710_1352417524895611_3624693325396705280_n
Наредни чланак

Иво Андрић: СВЕТЛОСТ ЊЕГОШЕВОГ ДЕЛА