АктуелностиИнституцијеНа данашњи дан

Основан је Музеј Николе Тесле у Београду

На данашњи дан, 5. децембра 1952. године, основан је Музеј Николе Тесле у Београду, мада се на његово свечано отварање чекало још три године.

Музеј је смештен у вилу Ђорђа Генчића у Крунској улици (тадашњој улици Пролетерских бригада), коју је пројектовао Драгиша Брашован 1929. године, а музејска грађа је у Београд стигла према одлуци америчких судских власти, пошто је за јединог Теслиног наследника проглашен његов нећак Сава Косановић, који је по Теслиној жељи његове личне предмете и документацију донео у нашу престоницу.

У Музеју се данас налази више од 160.000 оригиналних докумената, 1.000 планова и цртежа, 2,000 књига и часописа и још много других ствари.

Овај музеј је институција у којој се налази највећа светска збирка докумената о Теслином животу и раду, а поред просторија уређених као меморијални део, у згради је смештен и Технички музеј у коме се демонстрирају Теслини изуми.

У Музеју се такође чува и урна са пепелом великог проналазача.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо:

1967. године умро је филолог, професор и академик Милош Ђурић;
1993. године умро је књижевник, преводилац и историчар књижевности Милан Ђоковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

spomenik-pukovniku-milivoju-stojanovicu-brki-lazarevac-2017
Претходни чланак

Погинуо је пуковник Миливоје Стојановић Брка

ФОТО: Википедија
Наредни чланак

КРКА ‒ ДУХОВНИ ЦЕНТАР ДАЛМАТИНСКИХ СРБА