AktuelnostiNa današnji dan

Osnovan je Muzej nauke i tehnike

Na današnji dan, 6. oktobra 1989. godine, u Beogradu je osnovan Muzej nauke i tehnike. Nastao je na inicijativu Aleksandra Despića, SANU i uz podršku dvanaest privrednih organizacija, a smešten je u zgradi stare termoelektrane na Dorćolu.

Dve godine kasnije je, na inicijativu Muzeja, osnovana i Zajednica naučno-tehničkih muzeja Srbije, kao jedan od neophodnih koraka u vezi sa zaštitom tehničkih kulturnih dobara, koju pored ostalih čine Muzej Nikole Tesle, Muzej vazduhoplovstva, Jugoslovenska kinoteka i drugi.

Delatnost Muzeja u oblasti zaštite kulturne baštine obuhvata razne oblasti istorije, nauke i tehnike, koje su grupisane u šesnaest stručnih odseka, čiji nazivi određuju prirodu muzejskih zbirki, dok se programske aktivnosti realizuju kroz monografske i tematske izložbe, cikluse predavanja, promocije knjiga i časopisa, koncerte, priređivanje okruglih stolova i projekcije naučno-popularnih filmova.

Interesantno je da se u okviru stalne postavke nalazi i Galerija igračaka, čijih dve stotine eksponata prilagođenih deci obuhvataju različite igračke od 1920. do 1970. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1833. godine rođen je Jovan Andrejević,  lekar, novinar i jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu;
1893. godine Beograd je dobio električno osvetljenje;
1894. godine rođen je pesnik Momčilo Nastasijević;
1908. godine Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine;
1915. godine napadom na Srbiju, Bugarska, koja je na početku rata proglasila neutralnost, uključila se u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila;
1926. godine rođen je slikar i akademik Petar Omčikus;
1935. godine rođen je književnik Petar Pajić;
1950. godine rođen je kompozitor Zoran Erić;
1963. godine umro je književnik i diplomata Branko Lazarević;
1973. godine  Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je u finalu Evropskog prvenstva u Barseloni, pobedila domaćina Španiju sa 78:67 i tako prvi put postala šampion Evrope;
1997. godine umro je profesor i akademik Jovan Belić;
2007. godine preminuo je muzičar Laza Ristovski, član grupa Smak i Bijelo dugme;
2013. godine umro je arhitekta Svetislav Vučenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Jovan_Skerlic_(1887-1914)
Naredni članak

SKERLIĆEVE REČI OMLADINI