АктуелностиНа данашњи дан

Основан је Музеј науке и технике

На данашњи дан, 6. октобра 1989. године, у Београду је основан Музеј науке и технике. Настао је на иницијативу Александра Деспића, САНУ и уз подршку дванаест привредних организација, а смештен је у згради старе термоелектране на Дорћолу.

Две године касније је, на иницијативу Музеја, основана и Заједница научно-техничких музеја Србије, као један од неопходних корака у вези са заштитом техничких културних добара, коју поред осталих чине Музеј Николе Тесле, Музеј ваздухопловства, Југословенска кинотека и други.

Делатност Музеја у области заштите културне баштине обухвата разне области историје, науке и технике, које су груписане у шеснаест стручних одсека, чији називи одређују природу музејских збирки, док се програмске активности реализују кроз монографске и тематске изложбе, циклусе предавања, промоције књига и часописа, концерте, приређивање округлих столова и пројекције научно-популарних филмова.

Интересантно је да се у оквиру сталне поставке налази и Галерија играчака, чијих две стотине експоната прилагођених деци обухватају различите играчке од 1920. до 1970. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1833. године рођен је Јован Андрејевић,  лекар, новинар и један од оснивача Српског народног позоришта у Новом Саду;
1893. године Београд је добио електрично осветљење;
1894. године рођен је песник Момчило Настасијевић;
1908. године Аустроугарска је објавила анексију Босне и Херцеговине;
1915. године нападом на Србију, Бугарска, која је на почетку рата прогласила неутралност, укључила се у Први светски рат на страни Централних сила;
1926. године рођен је сликар и академик Петар Омчикус;
1935. године рођен је књижевник Петар Пајић;
1950. године рођен је композитор Зоран Ерић;
1963. године умро је књижевник и дипломата Бранко Лазаревић;
1973. године  Кошаркашка репрезентација Југославије је у финалу Европског првенства у Барселони, победила домаћина Шпанију са 78:67 и тако први пут постала шампион Европе;
1997. године умро је професор и академик Јован Белић;
2007. године преминуо је музичар Лаза Ристовски, члан група Смак и Бијело дугме;
2013. године умро је архитекта Светислав Вученовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Jovan_Skerlic_(1887-1914)
Наредни чланак

СКЕРЛИЋЕВЕ РЕЧИ ОМЛАДИНИ