АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основан је Историјски архив Београда

На данашњи дан, 26. септембра 1945. године донета је одлука да се оснује самостална установа „Градски архив“, са задатком да прикупља оригиналне документе друштвене и приватне заоставштине  чији је рад везан за развој Београда и Земуна. Повод за настанак био је, пре свега, да се заштити и сачува изузетно значајна грађа Земунског магистрата, настала још у XVIII веку, те је због тога, на предлог просветног одељења Извршног одбора народног одбора града Београда, одлучено његово оснивање. Архив је прво био у саставу Градске библиотеке, да би се 1947. године одвојио и наставио да делује самостално, а назив Историјски архив Београда добио је 1958. године. Прва локација била му је у згради на ћошку Змај Јовине улице и Обилићевог венца, па је затим од 1954. године био смештен стотинак метара даље, на углу Змај Јовине и Васине улице, да би од 1973. године добио своју зграду на Новом Београду, где се и данас налази. На простору од 2.400 m2 смештено је 13.200 метара архивске грађе, углавном на српском језику, мада их има и на многим другим језицима, а архивски фондови и збирке размештени су у више група.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1371. године одиграла се битка на Марици;
1826. године рођен је српски књижевник, дипломата и министар просвете Љубомир Ненадовић;
1860. године умро је српски кнез Милош Обреновић;
1923. године рођен је глумац Милосав Мија Алексић;
1948. године рођен је Братислав Петковић, позоришни редитељ, оснивач и директор Музеја аутомобила и позоришта Модерна гаража у Београду.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

krnjevac
Претходни чланак

Умро је хармоникаш и композитор Миодраг Тодоровић Крњевац

dedinac
Наредни чланак

Рођен је песник и критичар Милан Дединац