АктуелностиНа данашњи дан

Ослобођен је логор Јасеновац

На данашњи дан 1945. године Југословенска армија је ослободила усташки концентрациони логор Јасеновац.

Након савезничких бомбардовања у марту и априлу исте године, заповедник логора Вјекослав Лубурић донео je одлуку да се ликвидирају сви затвореници, а логор до темеља сруши и све спали, како би се прикрили злочини.

У ноћи 21. на 22. април група последњих логораша покушала је пробој. Од њих око 1.200, преживело је нешто више од 100. Затвореници су убијани до пред само ослобођење, а дивизије Југословенске армије ушле се у разрушен логор.

Јасеновачки логор је био највећи на територији НДХ и постојао је од лета 1941. до маја 1945. године. Он је представљао систем који се састојао од 8 логора, у коме су неки били само за одређену етничку групу, пол или узраст.

О броју жртава и даље постоје различите тврдње, услед усташког уништавања документације када се крај приближио.

Ипак, Међународна конференција за репарације у Паризу, актом од 13. децембра 1945. године, као и Међународни војни суд у Нирнбергу закључили су да се ради о броју од преко 700.000 жртава, мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.

Споменик Камени цвет дело вајара Богдана Богдановића, данас се налази на месту логора.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1953. године отворен је Железнички музеј у Београду.
2007. године умрла је књижевница Јара Рибникар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

skz
Претходни чланак

Основана Српска књижевна задруга

komaranska-kosija-696x469
Наредни чланак

ПРИЈЕПОЉЕ (СЕЛО ОРАШАЦ): „Комаранске кошијеˮ