Na današnji dan

Oslobođen je Beograd u Prvom srpskom ustanku

Na današnji dan, 12. decembra 1806. godine po gregorijanskom kalendaru, odnosno 30. novembra po julijanskom, Beograd je oslobođen od Turaka u Prvom Srpkom ustanku.

To se dogodilo posle dvoipogodišnje opsade, jurišom oko dvanaest hiljada ustanika. Prvo su buljubaša Konda i Uzun Mirko Apostolović sa još petoricom ljudi ušli u grad kod Sava-kapije i pobili tursku stražu, nakon čega je unutra prodrla grupa dobrovoljaca pod komandom Miloja Petrovića Trnavca i počela osvajanje varoši.

Druga grupa sa Simom Markovićem na čelu je krenula na Varoš-kapiju, treća sa Vasom Čarapićem na Stambol-kapiju, dok se četvrta predvođena Vuletom Ilićem i Stanojem Glavašem kretala ka Vidin-kapiji.

Krađorđe se sa glavnim štabom nalazio na Vračaru, kod Tašmajdana.

Po zauzimanju varoši, Srbi su imali oko pedeset mrtvih, među kojima je bio i Vasa Čarapić, i šezdeset ranjenih, dok je na turskoj strani poginulo oko dvesta pedeset ljudi, a hiljadu i dvesta je bilo zarobljeno. Takođe je zaplenjeno i četrdeset topova, što je dupliralo broj topova koje su ustanici imali pod gradom. Početkom sledeće godine zauzeta je i Beogradska tvrđava, posle koje su pale i tvrđave Šapca i Užica.

Godine 1813. Beograd je ponovo bio u posedu Turaka.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1806. godine poginuo je Vasa Čarapić, Zmaj od Avale;
1830. godine pročitan je hatišerif na Tašmajdanu;
1858. godine počela je Svetoandrejska skupština;
1958. godine umro je naučnik i akademik Milutin Milanković;
1958. godine umro je istoričar, književnik, političar i akademik Slobodan Jovanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Hadži-Prodan_vojvoda
Prethodni članak

HADŽI PRODAN – JUNAK SA MUČNJA I RUDNIKA

250px-LazarDokic
Naredni članak

Umro je lekar, profesor i političar Lazar Dokić