АктуелностиНа данашњи дан

Организоване су демонстрације у Београду

На данашњи дан, 5. октобра 2.000. године у Београду су одржане једне од највећих демонстрација у нашој историји.

До њих је дошло након избора од 24. септембра и најаве другог круга председничких избора, на шта тадашња опозиција окупљена под називом ДОС није пристала, сматрајући да је њихов кандидат Војислав Коштуница однео већинску победу већ у првом кругу.

Иако су протести и штрајкови кренули да се организују већ крајем септембра по Србији, масовно окупљање је почело на овај дан пре двадесет година испред данашњег Дома Народне скупштине, када су колоне људи и возила из свих крајева земље од јутарњих часова пунили центар Београда.

Процењује се да се тада окупило око 100 000 грађана, а осим мањих чарки и неколико сузаваца од стране полиције, није било насиља над демонстрантима, те су они око 16 часова успели да уђу у зграду Скупштине, одакле је потом нестало неколико десетина слика и многих других вредних историјских предмета, а поред те зграде, демолирана је и запаљена и зграда РТС-а у непосредној близини, док су у седишту Савезне изборне комисије паљени и кроз прозор бацани гласачки листићи.

Војислав Коштуница се те вечери обратио грађанима са терасе Скупштине града, док је председник Слободан Милошевић следећег дана путем телевизије признао пораз.

Две деценије након петог октобарског дана последње године прошлог века, многи људи који су тада били на владајућим позицијама и данас су, само на још вишим, као и неки који су тада били на супротној страни, а Србија је даље него икада од неких циљева и принципа за које су се многи тада борили и надали да ће их бити могуће постићи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1940. године рођена је глумица Милена Дравић;
1948. године рођен је писац Зоран Живковић;
1954. године потписан је Лондонски споразум о укидању Слободне зоне Трста и додели зоне Б и мањег дела зоне А Југославији, а већег дела зоне А са градом Трстом Италији;
1973. године умрла је жена са највише одликовања у историји ратовања, Милунка Савић;
1997. године умро је академиски сликар и професор Мило Димитријевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Претходни чланак

ИВО АНДРИЋ: ПРИВИД СВЕТА ОКО НАС

Kapetan_Boža_Đaja
Наредни чланак

Умро је капетан дуге пловидбе и књижевник Божидар Ђаја