AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiLjudi

Ognjeslav Kostović Stepanović – Srbin koji je konstruisao prvi vazdušni avion

Prvi vazdušni avion, tzv. Dirižabl, konstruisao je Srbin Ognjeslav Kostović Stepanović 1888. godine.

Dirižabl  Rusija pojavio se dvadeset godina prije prvog  cepelina, a ovaj izum nije jedini koji je proslavio Kostovića kao naučnika. On stoji i iza prvog na svijetu hidroaviona (letećeg čamca), a usavršio je i aeronautičku telegraf-emisionu stanicu.

Prema nekim izvorima, smatra se da je prije njemačkog inženjera Ota projektovao prvu podmornicu na svijetu. Ta podmornica bila je namijenjena za osam ljudi, pogon je bio predviđen na motor od 100 konjskih snaga, sa unutrašnjim sagorijevanjem na tečno gorivo.

Međutim, izumi Ognjeslava Kostovića Stepanovića ostali su u tajnosti i do dan-danas. Razlog za to jeste činjenica da su oni stvarani za vojne potrebe i kao takvi nisu bili dostupni široj javnosti. Ognjeslav se dugo odricao prava na neke svoje izume, sve u cilju da sačuva tajne ruske vojske. Dokaz za to je i što je prijavu za patent motora podnio 1888. godine, a ostvario tek četiri godine kasnije. Njegov motor je osmocilindrični sa 80 konjskih snaga, dok je Dajmler napravio sa svega jednom i po.

Porodica Ognjeslava Kostovića Stepanovića bila je imućna. Bavili su se trgovinom žita u Novom Bečeju. Sam Ognjeslav rođen je u Austriji, a osnovno školovanje završio je u Pešti. Odmalena je bio radoznao dječak, fasciniran čamcima i ribama, sanjao je o „letećem čamcuˮ.

Svoj san kao pronalazač ostvario je u Rusiji. Iako srpski narod danas malo o njemu zna, ne mogu se osporiti izumi koje je ostavio iza sebe, na korist čitavom čovječanstvu. Takođe, razlog nepoznavanja njegovog rada je i to što Rusija tada nije bila u centru naučnih istraživanja, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.

Ognjeslav Kostović Stepanović nikada nije zaboravio svoje prezime i svoju tradiciju, niti je prekidao da slavi svoju krsnu slavu – Sv. oca Nikolu. Čuveni naučnik Mendeljejev bio je jedan od gostiju u kući Kostovića kada su proslavljali krsnu slavu.

„Kristofor Kolumbo neba i vodeˮ preminuo je u Petrovgradu 1916. godine, a izumi koje je ostavio stavljaju ga u sam vrh svjetskih pronalazača.

PIŠE: Dajana Aleksić

PIŠE: Dajana Aleksić

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

photo-1533973437338-97c56526f17c
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

ArsSesirPoglLevo_izrez
Naredni članak

Rođen je reditelj, dramaturg i kompozitor Arsenije Jovanović