АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Огњеслав Костовић Степановић – Србин који је конструисао први ваздушни авион

Први ваздушни авион, тзв. Дирижабл, конструисао је Србин Огњеслав Костовић Степановић 1888. године.

Дирижабл  Русија појавио се двадесет година прије првог  цепелина, а овај изум није једини који је прославио Костовића као научника. Он стоји и иза првог на свијету хидроавиона (летећег чамца), а усавршио је и аеронаутичку телеграф-емисиону станицу.

Према неким изворима, сматра се да је прије њемачког инжењера Ота пројектовао прву подморницу на свијету. Та подморница била је намијењена за осам људи, погон је био предвиђен на мотор од 100 коњских снага, са унутрашњим сагоријевањем на течно гориво.

Међутим, изуми Огњеслава Костовића Степановића остали су у тајности и до дан-данас. Разлог за то јесте чињеница да су они стварани за војне потребе и као такви нису били доступни широј јавности. Огњеслав се дуго одрицао права на неке своје изуме, све у циљу да сачува тајне руске војске. Доказ за то је и што је пријаву за патент мотора поднио 1888. године, а остварио тек четири године касније. Његов мотор је осмоцилиндрични са 80 коњских снага, док је Дајмлер направио са свега једном и по.

Породица Огњеслава Костовића Степановића била је имућна. Бавили су се трговином жита у Новом Бечеју. Сам Огњеслав рођен је у Аустрији, а основно школовање завршио је у Пешти. Одмалена је био радознао дјечак, фасциниран чамцима и рибама, сањао је о „летећем чамцуˮ.

Свој сан као проналазач остварио је у Русији. Иако српски народ данас мало о њему зна, не могу се оспорити изуми које је оставио иза себе, на корист читавом човјечанству. Такође, разлог непознавања његовог рада је и то што Русија тада није била у центру научних истраживања, за разлику од Сједињених Америчких Држава.

Огњеслав Костовић Степановић никада није заборавио своје презиме и своју традицију, нити је прекидао да слави своју крсну славу – Св. оца Николу. Чувени научник Мендељејев био је један од гостију у кући Костовића када су прослављали крсну славу.

„Кристофор Колумбо неба и водеˮ преминуо је у Петровграду 1916. године, а изуми које је оставио стављају га у сам врх свјетских проналазача.

ПИШЕ: Дајана Алексић

ПИШЕ: Дајана Алексић

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

photo-1533973437338-97c56526f17c
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

ArsSesirPoglLevo_izrez
Наредни чланак

Рођен је редитељ, драматург и композитор Арсеније Јовановић