АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Огањ из саркофага Свете Јелене Дечанске убио Татар-хана

Принцеза чије име хроничари бележе као Ана, Неда или Доминика рођена је после 1275. године као дете краља Стефана Милутина и, вероватно, Јелене Анђелине. Она је сестра краља Стефана Дечанског. Касније монашко име било јој је Јелена. Била је удата за Михаила Шишмана (Шишманића), видинског деспота, а касније бугарског цара од 1323. до 1330. године. С њим је имала вероватно три сина – Ивана Стефана (Лудовика), Шишмана и Михаила. Историчар Џон Фајн бележи да је пре брака са Шишманом била обећана Карлу, сину титуларног латинског цара Карла Валоа. Жељко Фајфрић пак пише да је реч о њеној сестри Царици (Зорици).

До брака с видинским господаром дошло је у склопу споразума после његовог неуспешног напада на Србију. Ипак, након што га проглашавају царем, Михаило се из политичких разлога жени други пут, Теодором Палеологином, удовицом бугарског цара Теодора Светослава Тертера, а прву жену и децу присилно држи у Видину.

Краљ Стефан Дечански подржавао је византијског цара Андроника II Палеолога у борби за останак на престолу. Ово право на престо оспорио му је Андроник III, његов унук и брат Теодоре Палеологине. Када је Андроник III коначно освојио власт, у савезу с царем Михаилом Шишманом одлучио је да нападне Србију. До битке је дошло 28. јула 1300. године код Велбужда. У борби је Михаило погинуо, а на бугарски престо краљ Стефан Дечански вратио је своју сестру Ану-Неду као регенткињу Ивана Стефана. Нови цар је свргнут већ осам месеци касније и онда напушта Бугарску заједно с мајком. За Ану се зна да је од 1337. једно време живела у Дубровнику. Под монашким именом Јелена умрла је после 1346. године и сахрањена је у Дечанима. Прославља се истог дана када и Свети цар Константин (оснивач Византије) и његова мајка царица Јелена – 21. маја по старом а 3. јуна по новом календару. Света (Преподобна) Јелена Дечанска у народу је позната и под именом Света Јела. По предању, манастир Будисавци њена су задужбина.

Будисавци

Будисавци

Познат је догађај који се одиграо 1692. у Дечанима, а о коме је летописац оставио детаљан опис. Пет година турски заповедник Татар-хан пљачкао је Дечане и околину. По речима летописца, једног дана појавио се огањ из саркофага Светог краља Стефана Дечанског и саркофага његове сестре Свете Јелене Дечанске и убио Татар-хана и његове људе. Манастир се налази под Проклетијама, у близини Пећи.

Иван Стефан помиње се у списима 1338. године у Напуљу, 1341. у Цариграду, 1361/2. у Апулији, 1363. на Сицилији. Умро је 1373. у Напуљу или, по историчару Детлеву Швеникеу, погинуо код Слобозије у Великој Влашкој. За Шишмана се зна да је умро у Дубровнику.

AУТОР: Милорад Обрадовић

Извор: часопис Историја, бр. 17, Београд, 2011, стр. 3.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Nićifor_Dučić
Претходни чланак

Рођен је Нићифор Дучић

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (5) - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА