AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Odštampano je „Beogradsko četvorojevanđelje“

Na današnji dan, 4. avgusta 1552. godine, prema navodima iz kolofona, odštampano je „Beogradsko četvorojevanđelje“ – prva knjiga štampana u Beogradu. Iz pogovora na kraju knjige saznaje se i da je štampariju osnovao knez Radiša Dmitrović, koji je nabavio opremu i izlio slova, ali je tokom priprema iznenada umro, te da je posao nastavio Dubrovčanin Trojan Gundulić. On je štampariju preneo u svoj dom i o svom trošku završio knjigu, dok je pripremu i rukovođenje štampanjem poverio jeromonahu Mardariju. Koliko je poznato, danas postoji četrdesetak primeraka ove knjige, a jedna se čuva u Muzeju grada Beograda. Ima 211 listova, štampana je krupnim ćiriličnim slovima na srpskoslovenskom jeziku, dvobojnom, crveno-crnom štampom i pored pogovora i kolofona na kraju, sadrži, kao što joj i sam naziv govori, četiri kanonska jevanđelja – po Mateju, Marku, Luki i Jovanu. Ova knjiga je ujedno i jedina koja je bila štampana u beogradskoj štampariji, sve do 1831. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1791. godine potpisan je Svištovski mir, kojim je okončan Austrijsko-turski rat koji je trajao od 1788. do 1791. godine;
1888. godine rođen je ekonomista, političar, ministar i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, Milan Stojadinović;
1914. godine nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost;
1948. godine umrla je matematičarka Mileva Marić-Ajnštajn;
1987. godine poginuo je književnik i antologičar Dragiša Vitošević;
1995. godine Hrvatska je počela operaciju Oluja, usled koje je oko 250 000 Srba napustilo svoje domove i krenulo, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od  Drugog svetskog rata, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dusan_Baranin
Prethodni članak

Rođen je književnik i publicista Dušan Baranin

lakicevic_39111
Naredni članak

Rođen je književnik Dragan Lakićević