AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Održan je Prvi kongres srpskih lekara i prirodnjaka

Na današnji dan, 5. septembra 1904. godine, u Beogradu je pod pokroviteljstvom kralja Petra I Karađorđevića održan Prvi kongres srpskih lekara i prirodnjaka. Kongres je priređen povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u okviru krunidbenih svečanosti kralja Petra, a namera je bila da se na jednom mestu okupe srpski lekari i razmenjuju svoje misli o različitim pojavama i naučnim dostignućima u medicini. Trajao je do 7. septembra i na njemu je učestvovalo više od četiri stotine predstavnika iz dvadesetak zemalja, te je on tako bio, ne samo prvi skup srpskih lekara, već i prvi međunarodni naučni skup u ovom delu sveta. Mada tada nijedan od srpskih lekara nije spominjao osnivanje medicinskog fakulteta, ovo je za Beograd i Srbiju bio veoma značajan kulturno-istorijski događaj, a pre petnaestak godina, Muzej nauke i tehnike, imao je izložbu posvećenu sećanju na te dane.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1876. godine poginuo je major Mihailo Ilić;
1895. godine osnovana je Kutlikova crtačka i slikarska škola;
1939. godine Jugoslavija je, po izbijanju Drugog svetskog rata, proglasila neutralnost;
1996. godine preminuo je Borivoje Tasovac, pedijatar, pedagog, akademik, upravnik Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i nosilac ordena „Legije časti“;
2003. godine umro je arhitekta i ilustrator Branislav Jovanović;
2003. godine umro je Miloš Minić, pravnik i društveno-politički radnik u posleratnoj Jugoslaviji.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

voz
Prethodni članak

Krenuo je prvi voz na pruzi Beograd-Niš

Gucevo spomenik
Naredni članak

Počela je bitka na Drini