АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Одржан је Први конгрес српских лекара и природњака

На данашњи дан, 5. септембра 1904. године, у Београду је под покровитељством краља Петра I Карађорђевића одржан Први конгрес српских лекара и природњака. Конгрес је приређен поводом стогодишњице Првог српског устанка, у оквиру крунидбених свечаности краља Петра, а намера је била да се на једном месту окупе српски лекари и размењују своје мисли о различитим појавама и научним достигнућима у медицини. Трајао је до 7. септембра и на њему је учествовало више од четири стотине представника из двадесетак земаља, те је он тако био, не само први скуп српских лекара, већ и први међународни научни скуп у овом делу света. Мада тада ниједан од српских лекара није спомињао оснивање медицинског факултета, ово је за Београд и Србију био веома значајан културно-историјски догађај, а пре петнаестак година, Музеј науке и технике, имао је изложбу посвећену сећању на те дане.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године погинуо је мајор Михаило Илић;
1895. године основана је Кутликова цртачка и сликарска школа;
1939. године Југославија је, по избијању Другог светског рата, прогласила неутралност;
1996. године преминуо је Боривоје Тасовац, педијатар, педагог, академик, управник Универзитетске дечје клинике у Београду и носилац ордена „Легије части“;
2003. године умро је архитекта и илустратор Бранислав Јовановић;
2003. године умро је Милош Минић, правник и друштвено-политички радник у послератној Југославији.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

voz
Претходни чланак

Кренуо је први воз на прузи Београд-Ниш

Gucevo spomenik
Наредни чланак

Почела је битка на Дрини