AktuelnostiNa današnji dan

Održan je prvi „Beogradski maraton”

Na današnji dan, 8. maja 1988. godine na inicijativu novinara Đoka Vještice, atletskog radnika Brane Radovića i radio-stanice Studio B, održan je prvi Beogradski maraton.

Početna ideja je bila da se obnovi trka koju je od Obrenovca do Beograda 1910. godine organizovao tadašnji Srpski olimpijski klub i koja je na neki način bila kvalifikaciona trka za prve Olimpijske igre na kojima je naša zemlja učestvovala dve godine kasnije.

Na ovom prvom Beogradskom maratonu od pre trideset i tri godine učestvovali su takođe samo takmičari iz naše zemlje, a dužina staze je bila 23 kilometra.

Sledeće godine je na stazi nešto dužoj od prave maratonske bilo i učesnika iz inostranstva, da bi na trećem maratonu 1990. godine, na stazi prave maratonske dužine, prvi put pobednik bio jedan takmičar iz inostranstva, tačnije iz Kenije, čija se dominacija nastavila i narednih decenija, a maraton dobio međunarodni sertifikat i postao član AIMS.

U okviru Beogradskog maratona se pored glavne trke održavaju i druga takmičenja među kojima su polumaraton i Trka zadovoljstva.

Godine 2003, odlukom Skupštine grada, Beogradski maraton je proglašen događajem od posebnog značaja za grad Beograd.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1849. godine rođen je srpski dobrotvor Velimir Mihailo Teodorović;
1920. godine rođena je slikarka Vera Božičković Popović;
1937. godine rođen je glumac Dragomir Čumić;
1941. godine umrla je kraljica Natalija Obrenović;
1950. godine rođen je novinar Risto Kubura;
1980. godine u Beogradu je održana najveća sahrana u XX veku.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Djura_Jaksic_autoportret
Prethodni članak

„Pričešće” Đure Jakšića

250px-Dimitrije_Nesic
Naredni članak

Umro je matematičar i akademik Dimitrije Nešić