AktuelnostiNa današnji dan

Odlučena je Mojkovačka bitka

Na današnji dan, 7. januara 1916. godine crnogorska Prva sandžačka divizija je izvršila napad na austrougarske trupe, čime je zaustavila njihovu ofanzivu i omogućila povlačenje srpske vojske preko delova Crne Gore ka Jadranskom moru.

Ova bitka koja je počela na Badnji dan, a svoju kulminaciju imala za Božić te godine, zapravo je bila završna faza mojkovačke operacije koja je trajala od oktobra 1915.godine. Shvativši da srpska vojska ima nameru da se povuče preko teritorije Crne Gore, neprijatelj je odlučio da izvrši opšti napad na Crnu Goru i time pored njenog zauzimanja, uništi i deo srpske vojske.

Austrougarske snage imale su oko 15.000 dobro opremljenih vojnika, dok je crnogorska vojska bila trostruko malobrojnija i uz to umorna od višemesečnih borbi i marševa, gladna, bez dovoljno municije i sa daleko slabijim artiljerijskim naoružanjem od protivnika.

Austrougari su u sektoru Mojkovca počeli pritisak 5. januara, a sutradan pre podne su prešli u napad svim snagama i do večeri napravili dublji prodor u odbranu sandžačke vojske. Međutim, serdar Janko Vukotić je, na Badnje veče, izdao svojim trupama naređenje za protivnapad koji je počeo na današnji dan u zoru.

U borbi koja je trajala čitavog dana, na niskoj temperaturi i pod snegom zavejanim vrletima, sa mnogo napada i protivnapada tokom kojih su pojedini položaji pretrpani leševima i krvavim snegom prelazili više puta iz ruke u ruku, Crnogorci su odbacili neprijatelja, zauzeli Bojnu njivu i druge strateški važne položaje, i time sprečili njihov prodor.

Nakon toga je bilo jasno da austrougarska vojska neće uspeti da preseče povlačenje dela srpske vojske, mada su se borbe smanjenim intenzitetom na tom ratištu nastavile i narednih dana.

Sandžačka vojska se držala na položajima do 18. januara, iako je Crna Gora u međuvremenu položila oružje, pošto su Austrougari zauzeli Cetinje 13. januara.

U novije vreme postoje mišljenja da je Mojkovačka bitka bilo nepotrebno gubljenje života, jer je srpska vojska većim delom već bila izvučena, a sama Crna Gora nije mogla da se odbrani.

Ipak, treba uzeti u obzir i to da su Srbi tada još uvek na albanskim obalama čekali da budu evakuisani, te da je nezahvalno sa ove distance, izdvojeno od vremena i uslova, davati sud o određenim postupcima.

U svakom slučaju, podvig Crnogoraca tog krvavog Božića i njihovo žrtvovanje duboko su se urezali u svest naroda i prerasli u legendu i mit kojih se uvek treba sećati sa ponosom i poštovanjem.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1879. godine rođen je pesnik i publicista Osman Đikić;
1906. godine umro je novinar i jedan od vođa radničkog pokreta kod nas, Radovan Dragović;
1913. godine rođen je pevač i kompozitor narodne muzike Vukašin Vule Jevtić;
1915. godine rođen je književnik Boško Petrović;
1918. godine rođena je primadona Beogradske i Novosadske opere Zlata Sesardić;
1928. godine rođena je pijanistkinja, čembalistkinja i profesor Olivera Đurđević;
1930. godine rođen je reditelj, scenarista i profesor Zdravko Velimirović;
1943. godine umro je naučnik i pronalazač Nikola Tesla;
1988. godine umro je glumac Milan Srdoč.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

djordje-kadijevic
Prethodni članak

Rođen je istoričar umetnosti i reditelj Đorđe Kadijević

ruzmarin
Naredni članak

Umro je slikar Tanasije Stojić Ruzmarin