АктуелностиНа данашњи дан

Одиграла се битка код Ангоре

На данашњи дан, 28. јула 1402. године код Ангоре су се сукобиле Османлије предвођене султаном Бајзитом и Монголи под вођством Тамерлана, а та битка је имала значајне последице и по Србију, с обзиром на то да су на страни Бајазита војевали и многи Срби у одредима Лазаревића и Бранковића.

До сукоба између две силе је дошло услед монголских напада на источне границе османске државе, док су они били заузети ширењем на запад и опсадом Цариграда.

Бајазит је тако био приморан да прекине своје дотадашње ангажовање и у одбрани царства преусмери све снаге на исток.

Не зна се тачан број учесника са обе стране, али се сви извори слажу у томе да је било знатно више татара, као и у томе да се поред осталих балканских вазала на страни Турака борило и неколико хиљада Срба.

У сваком случају, Монголи су победили тога дана и заробили турског султана Бајазита, који је следеће године у њиховом заробљеништву и умро, а о томе како га је Тамерлан држао и како је третиран постоје различите приче.

Оно што је за Србију тада било важно је то да се Стефан Лазаревић преко Цариграда, где је од византијског цара примио титулу деспота, вратио у земљу, која је, захваљујући турским унутрашњим борбама око престола, могла да одахне и доживи свој последњи успон у средњем веку.

За тих пола века самосталности који је уследио, Србија се уздигла у сваком погледу, постала је један од највећих произвођача сребра у Европи, подигнути су многи манастири, основана је Ресавска школа,  Београд је обновљен, изграђен и унапређен од стране Стефана Лазаревића, први пут постао српска престоница, док је за време његовог наследника Ђурађа Бранковића изграђена Смедеревска тврђава.

Нажалост, падом Цариграда 1453. године, уследио је и коначни пад Србије под турску власт и векови борбе за поновно осамостаљење.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1330. године краљ Стефан Дечански победио је у бици код Велбужда војску бугарског цара Михаила Шишмана;
1914. године почео је Први светски рат;
1924. године рођен је редитељ Александар Аца Ђорђевић;
1926. године рођен је глумац Власта Велисављевић;
1941. године у одмазди за пожаре у немачким гаражама, Немци су у Београду стрељали више од 120 људи, махом Јевреја, комуниста и њихових симпатизера;
1992. године умро је психијатар, академик и оснивач СДС у Хрватској Јован Рашковић;
1996. године умро је песник Иван Лалић;
2004. године умро је новинар и аутомобилиста Предраг Пеца Доброхотов;
2007. године умро је музичар и писац Душан Прелевић Преле;
2010. године умро је редитељ Здравко Рандић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

animals-1839706_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Svetozar_Stijović
Наредни чланак

Умро је лингвиста и професор Светозар Стијовић