AktuelnostiNa današnji dan

Objavljen je prvi broj nedeljnog lista „Brankovo koloˮ

Na današnji dan, 18. jula 1895. godine u Sremskim Karlovcima izašao je prvi broj lista za zabavu, pouku i književnost Brankovo kolo.

Pokrenuo ga je Paja Marković Adamov i do 1907. godine bio njegov vlasnik i glavni urednik, da bi to potom bili Milan Budisavljević, Dragoljub Ilić i Dušan Kotur. Izlazio je jednom nedeljno do 1911. godine, a onda do pred Prvi svetski rat, kada je prestao da izlazi, prvog i petnaestog u mesecu.

Uz srpske pesnike i pripovedače, u njemu su bili zastupljeni i prevodi stranih pesnika i književnika, kao što su Tolstoj, Gogolj, Čehov, Puškin, Hajne i drugi. U svakom broju je bilo novih podataka iz života Branka Radičevića, kao i do tada neobjavljenih stihova, te prikaza drugih književnih dela, vesti iz nauke, kulture, raznih saveta za zdrav život i higijenu, i zanimljivih informacija iz sveta.

Manifestacija Brankovo kolo, koja se već skoro pola veka organizuje u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu, kada se dodeljuje i Brankova nagrada za književnost, svojevrsni je nastavak kulturne misije koju je imao ovaj list.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine počela je izgradnja Terazijske česme u Beogradu;
1876. godine umro je lekar, bibliotekar i muzeolog Janko Šafarik;
1898. godine rođen je fiziolog, profesor i predsednik SANU Ilija Đuričić;
1923. godine rođena je pijanistkinja i pedagog Vera Veljkov-Medaković;
1938. godine rođen je slikar, profesor i akademik Radomir Reljić;
1944. godine rođena je primabalerina Jelena Šantić;
1994. godine umro je filmski reditelj i scenarista Predrag Golubović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Husar Srpskog puka, unter-oficir i ober-oficir Srpskog puka
Prethodni članak

Srpska seoba u Rusku imperiju (XVIII vek)

pexels-photo-333850
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ