AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

Običaji: Ko je bio Sveti Dimitrije?

Ovaj praznik (26. oktobra po starom, julijanskom, a 8. novembra po novom, gregorijanskom) crkva je posvetila Sv. Dimitriju, hrišćanskom velikomučeniku, koji je pogubljen u solunskoj tamnici početkom IV veka. Kao što je već rečeno, na Mitrovdan je – po narodnom računanju vremena – počinjala zimska polovina godine. U nekim se krajevima govorilo da su Đurđevdan i Mitrovdan „glave od godineˮ i da svako na te dane treba da ostane u svom domu. Bio je običaj da se ugovori sklapaju na Đurđevdan, a ispunjavaju do Mitrovdana. Upravo na taj dan, na početku zimske sezone, seljaci su izmirivali dugove, isplaćivali najamnike, otpuštali kućne sluge. Na mitrovdanski praznik su i hajduci obustavljali aktivnosti. Sklanjali su se kod jataka i čekali povoljnije vremenske prilike. O tome nam govore i poznati stihovi:

Mitrov danak, hajdučki rastanak,

Đurđev danak, hajdučki sastanak.

Prema opšterasprostranjenom verovanju, na Mitrovdan se moglo predvideti kakva će biti naredna zima. Bilo je mnoštvo takvih znamenja, koja su se razlikovala od kraja do kraja. Često se gatalo po vremenskim prilikama na sam praznik. Ako je na Mitrovdan bilo vedro, verovalo se da će i zma biti suva, kao i da će obilovati jakim mrazevima; ako je ipak bilo oblačno, predviđali su zimu sa mnogo snega, s velikim smetovima. Gatalo se i po izgledu lišća na drveću, po ponašanju domaćih životinja itd. Navešću ovde samo jedan primer. Na Kosovu su gatali po položaju ovaca na počinku. Mislili su da će zima biti oštra ako ovce leže nogu podvijenih ispod sebe. Ovce koje leže ispruženih nogu nagoveštavale su blagu zimu. Ako su ovce ležale leđima orenute severu, očekivalo se da će tokom zime duvati južni vetrovi – i obrnuto: ako bi im leđa bila okrenuta jugu, mogli su se očekivati vetrovi sa severa.

Zimska sezona, koja je otpočinjala s Mitrovdanom, seljacima je donosila mnogo nedaća. Pored ostalog, to je bila i sezona vukova. Izgladnele životinje su u to vreme silazile u sela i tamanile stoku. S Mitrovdanom je nastupao niz praznika koji su vukovima i bili posvećeni. Tačnije rečeno, bili su posvećeni zaštiti od njih. Tim motivom bio je inspirisan veliki broj mitrovskih rituala i ritualnih zabrana. (…)

Dan posle Mitrovdana crkva je posvetila Nestoru, učeniku Sv. Dimitrija. Međutim, u nekim krajevima seljaci su tretirali taj praznik kao drugi dan Mitrovdana i nazivali ga Mištrovdanom. Na taj dan nisu radili zbog miševa. Ponegde su se aktivno suprotstavljali ovim štetočinama. U Leskovačkoj Moravi, na primer, seoska mladež je priređivala veliki izgon miševa. Mladići i devojke terali su ih iz odaja ljutom paprikom nataknutom na trsku. (…)

 

D. Bandić, Narodna religija Srba u 100 pojmova, NOLIT, 2004, str. 291–293.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

_96488357_tower_sequence
Prethodni članak

Upoznajte: Branislava iz Borova ‒ heroja požara u Londonu

merima-njegomir1-e1331921229338
Naredni članak

Rođena je pevačica Merima Njegomir