АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Обичаји: Ко је био Свети Димитрије?

Овај празник (26. октобра по старом, јулијанском, а 8. новембра по новом, грегоријанском) црква је посветила Св. Димитрију, хришћанском великомученику, који је погубљен у солунској тамници почетком IV века. Као што је већ речено, на Митровдан је – по народном рачунању времена – почињала зимска половина године. У неким се крајевима говорило да су Ђурђевдан и Митровдан „главе од годинеˮ и да свако на те дане треба да остане у свом дому. Био је обичај да се уговори склапају на Ђурђевдан, а испуњавају до Митровдана. Управо на тај дан, на почетку зимске сезоне, сељаци су измиривали дугове, исплаћивали најамнике, отпуштали кућне слуге. На митровдански празник су и хајдуци обустављали активности. Склањали су се код јатака и чекали повољније временске прилике. О томе нам говоре и познати стихови:

Митров данак, хајдучки растанак,

Ђурђев данак, хајдучки састанак.

Према општераспрострањеном веровању, на Митровдан се могло предвидети каква ће бити наредна зима. Било је мноштво таквих знамења, која су се разликовала од краја до краја. Често се гатало по временским приликама на сам празник. Ако је на Митровдан било ведро, веровало се да ће и зма бити сува, као и да ће обиловати јаким мразевима; ако је ипак било облачно, предвиђали су зиму са много снега, с великим сметовима. Гатало се и по изгледу лишћа на дрвећу, по понашању домаћих животиња итд. Навешћу овде само један пример. На Косову су гатали по положају оваца на починку. Мислили су да ће зима бити оштра ако овце леже ногу подвијених испод себе. Овце које леже испружених ногу наговештавале су благу зиму. Ако су овце лежале леђима оренуте северу, очекивало се да ће током зиме дувати јужни ветрови – и обрнуто: ако би им леђа била окренута југу, могли су се очекивати ветрови са севера.

Зимска сезона, која је отпочињала с Митровданом, сељацима је доносила много недаћа. Поред осталог, то је била и сезона вукова. Изгладнеле животиње су у то време силазиле у села и таманиле стоку. С Митровданом је наступао низ празника који су вуковима и били посвећени. Тачније речено, били су посвећени заштити од њих. Тим мотивом био је инспирисан велики број митровских ритуала и ритуалних забрана. (…)

Дан после Митровдана црква је посветила Нестору, ученику Св. Димитрија. Међутим, у неким крајевима сељаци су третирали тај празник као други дан Митровдана и називали га Миштровданом. На тај дан нису радили због мишева. Понегде су се активно супротстављали овим штеточинама. У Лесковачкој Морави, на пример, сеоска младеж је приређивала велики изгон мишева. Младићи и девојке терали су их из одаја љутом паприком натакнутом на трску. (…)

 

Д. Бандић, Народна религија Срба у 100 појмова, НОЛИТ, 2004, стр. 291–293.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

_96488357_tower_sequence
Претходни чланак

Упознајте: Бранислава из Борова ‒ хероја пожара у Лондону

merima-njegomir1-e1331921229338
Наредни чланак

Рођена је певачица Мерима Његомир