На данашњи дан

Обележава се Дан поштанских радника Србије

На данашњи дан, 7. јуна, обележава се Дан поштанских радника Србије.

Наиме, 25. маја 1840. године, што је по грегоријанском календару тада био 6. јун, почео је редовни поштански саобраћај у Србији, али се то код нас обележава на овај датум.

Тада је код Калемегдана, на месту данашње Ликовне академије отворена прва пошта у Београду, обавештени су инострани конзулати а Новине србске су објавиле да ће се сва писма, званична и приватна, примати на том месту и два пута недељно – средом и суботом и отправљати из зграде поште.

Пошта је потом мењала локације, а палата у којој се данас налази, пројектована је и завршена 1938. године управо за те потребе и спада у споменике културе од великог значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1933. године рођен је књижевник и академик Слободан Селенић;
1941. године рођена је глумица Станислава Пешић;
1960. године рођена је рукометашица Светлана Китић;
1960. године рођен је редитељ, сценариста, филмски теоретичар, критичар и управник Музеја Југословенске кинотеке Динко Туцаковић;
1974. године у Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

Рођен је фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић Балерина

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (7. јун)