АктуелностиНа данашњи дан

Обележава се Дан Пољопривредног факултета у Београду

На данашњи дан, 28. марта 1919. године је одлучено да почне са радом Пољопривредни факултет у Београду, мада је он суштински основан Законом о изменама и допунама закона у Универзитету из 1905. године.

Но, и пре него што је настао сам Универзитет у Београду, први професор Науке о земљоделију на Великој школи је био Јосиф Панчић, те се он може сматрати и оснивачем пољопривредне науке код нас.

Након Првог светског рата је, на првој седници Универзитетског савета, одлучено да на Београдском универзитету започне са радом Пољопривредни факултет са два одсека –пољопривредним и шумарским, па се кренуло са припремама које су трајале до јесени следеће године, када је 5. децембра настава и званично почела.

Године 1930. факултет је променио назив у Пољопривредно-шумарски и убрзо се уселио у зграду наменски сазидану за њега у Земуну, где се и данас налази.

После Другог светског рата је дошло до још једне промене, па су се Шумарски и Пољопривредни факултет издвојили као самостални.

Данас се настава обавља у оквиру девет одсека, за организовање и извођење научно-истраживачког рада и студија Факултет има осам института са више катедри при сваком од њих, а данашњи дан обележава као Дан Пољопривредног факултета.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1811. године умро је просветитељ и писац Доситеј Обрадовић;
1824. године рођен је песник Бранко Радичевић;
1872. године рођен је зоолог, професор и академик Живојин Ђорђевић;
1895. године рођен је сликар Игњат Јоб;
1926. године умро је сценариста и редитељ Властимир Радовановић;
1929. године рођена су браћа, глумци Предраг и Драган Лаковић;
1965. године рођен је глумац и музичар Срђан Тодоровић;
1980. године умро је глумац Милан Ајваз;
1981. године обележава се Дан Српског народног позоришта у Новом Саду;
2009. године умро је историчар уметности, критичар и теоретичар Ранко Мунитић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

vasiljev
Претходни чланак

Умро је песник Душан Васиљев

rakocevic
Наредни чланак

Рођен је кошаркаш Игор Ракочевић