Да се не заборавиЗанимљивости

НОВИ САД: Новосадске музичке свечаности (НОМУС)

Новосадске музичке свечаности – Номус 2018. почињу 19. априла.

Нови Сад ће захваљујући овој препознатљивој манифестацији све до 29. априла бити место сусрета уметника и ансамбала из преко двадесет земаља света. Укупно тринаест концерата које ће приређивати велика имена домаће и стране сцене одвијаће се у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.

Вредност традиције, нове тенденције и ексклузивитет садржаја неке су од најупечатљивијих црта овогодишњег издања Номуса, као и оријентисаноност на младе звезде, како наше, тако и оне с међународне уметничке сцене.

Фестивал ће отворити Београдска филхармонија под управом славног маестра Данијела Рајскина, када ће као солиста наступити  пијаниста Александар Гавриљук из Украјине, а  затворити светске звезде барокног и класичарског репертоара – сопранисткиња Роберта Инверници и ансамбл под називом Академија Херманс из Италије. Богатство оркестарског музицирања допуниће и подмладак, оркестар LGT YOUNG SOLOISTS, који окупља најдаровитије извођаче, доби између 12 и 23 године, из преко петнаест земаља света, као и Војвођански симфонијски оркестар са солистима, Квартетом саксофона Сигнум из Немачке и хрватским пијанистом Матијом Дедићем и британским диригентом Тимотијем Редмондом.

Фестивал ће угостити и флутисткињу Ирену Графенауер и кларинетисту Мату Бекавца, који се налазе на самом врху светске листе извођача на својим инструментима, а који ће свирати с угледним Кваретом Академије Кронберг из Немачке, као и Квартет Келемен чувеног виолинисте Барнабаша Келемана, победника Међународног виолинског конкурса у Индијанополису 2002. године, којем ће се  у програму придружити наш угледни пијаниста Александар Маџар. Овогодишње Новосадске музичке свечаности употпуниће и наступи састава NS Chamber Ensamble, који окупља неке од наших најбољих дувача и гудача, дуа који чине пијанисткиња Биљана Горуновић и виолиниста Мирослав Павловић, Фестивалског квартета с нашим угледним уметницима и педагозима: кларинетистом Александаром Тасићем и пијанисткињом Ритом Кинком, као и један пројекат Грађење мостова чувеног Андраша Шифа, када ће се нашој публици представити током исте вечери двојица, према избору поменутог славног уметника, најдаровитијих пијаниста за прошлу сезону.

И два нешто другачија, некласична програма обогатиће овај Номус. Један  ће уприличити врхунски француски уметник Жил Апап с ансамблом Медуотеран, познат по виртуозитету и јединственим комбинацијама класике, џеза и музике народа света, а други хрватски ансамбл удараљки Sudar Percussion с програмом под називом OXYGEN, а који се састоји од низа композиција француског великана Жана Мишела Жара, у посебним верзијама за ударачки ансамбл.

Више о свим програмима на сајту Музичке омладине Новог Сада: www.muzickaomladina.org

Улазнице за Номус 2018. продају се у Музичкој омладини Новог Сада – за програме у Синагоги и Градској кући (Католичка порта 2, тел.021/452-344), радним данима од 8 до 14 часова, као и online: www.muzickaomladina.org, као и на благајни Српског народног позоришта (Позоришни трг 1, тел. 021/520-091) – за концерте који се одржавају у позоришту.

Извор:  http://www.kultura.novisad.rs/cyr/новосадске-музичке-свечаности-–-номус-2018

Извор: YOUTUBE

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Car_Dušan,_Manastir_Lesnovo,_XIV_vek,_Makedonija
Претходни чланак

ГОДИШЊИЦА КРУНИСАЊА ЦАРА ДУШАНА

Andrej-Mitrovic-19725
Наредни чланак

Рођен је историчар, професор и академик Андреј Митровић