АктуелностиНа данашњи дан

Нови Сад је добио данашњи назив

На данашњи дан, 1. фебруара 1748. године Нови Сад је, повељом царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града и име које и данас носи.

Иако трагови живота људи на територији Новог Сада и Петроварадина постоје већ више од 6000 година, сматра се да насеље на левој обали Дунава из кога ће се развити Нови Сад датира с краја XVII века, односно из последњих година Великог Бечког рата.

Тада почиње изградња садашње Петроварадинске тврђаве на десној обали реке, као и шанца на супротној страни који је требало да спречи нападе на Петроварадин, и који је у то време називан Рацка варош или Петроварадински шанац.

Насеље нарочито почиње да расте након Карловачког мира када постаје део војне границе, већином насељено Србима, Немцима, Мађарима, Јеврејима, Бугарима и Грцима, те после Пожаревачког мира прераста у важно трговачко чвориште. Крајем 1747. године долази до договора немачких и српских трговаца и занатлија да од царице купе статус слободног краљевског града, што им је и пошло за руком почетком следеће године, када је град добио право на судску, законодавну и извршну власт, као и на самостално убирање пореза.

Такође је требало променити и назив града, па је поред различитих предлога, међу којима су били Бачвар и Дунавар, уз сагласност Марије Терезије одлучено да се град назове Неопланта, с правом да се овај назив са латинског преведе на све језике.

Тако је месту које је претходних векова било поприште многих сукоба и пустошења симболично дато име Нови Сад, са жељом да у њему крене нови и бољи живот, а оно је од тада постало седиште Срба који још много деценија нису имали своју државу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1860. године рођен филолог и професор Милан Решетар;
1889. године умро је лекар и ботаничар Сава Петровић;
1922. године рођена је филмска, позоришна и ТВ редитељка Соја Јовановић;
1923. године рођен је сликар и графичар Андреја Миленковић;
1929. године рођена је вајарка Олга Јанчић;
1933. године рођена је књижевница и академик Светлана Велмар-Јанковић;
1940. године рођен је архитекта и профеор Дарко Марушић;
1950. године основан је Железнички музеј у Београду;
1994. године умро је историчар и академик Радован Самарџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

logoNew
Претходни чланак

Основан је Институт за савремену историју

Nikolic1
Наредни чланак

Рођен је књижевник Данило Николић