Da se ne zaboraviZanimljivosti

NOVI BEČEJ: 26. Obzorja na Tisi ‒ Dani Josifa Marinkovića

Nakon prošlogodišnje proslave velikog jubileja, 23. i 24. maja ove godine održaće se 26. Obzorja na Tisi Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju, manifestacija posvećena solo pesmi i poznatom kompozitoru Josifu Marinkoviću, utemeljivaču srpske sole pesme.

Ovogodišnja Obzorja na Tisi biće takmičarskog karaktera, a takmičiće se solo pevači, najavljuje Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej:

– Ono što je ustaljena praksa jeste da imamo polaganje venca na bistu Josifa Marinkovića, koju smo prošle godine postavili. Po tom imamo imamo otvaranje izložbe posvećene Zagorki Jegdić, utemeljivaču Obzorja na Tisi. Postavićemo malu izložbu njoj u čast, da bi onima koji je ne poznaju, mlađim generacijama i budućim pevačima, sadašnjim takmičarima, predstavili ko je ona u stvari bila i kakav je boemski život vodila. Povodom te izložbe napravili smo i jednu spomen-ploču, koja će stajati u zgradi Doma kulture, kako bi ona, kao dugogodišnji rukovodilac ove ustanove, imala mesto u ovoj ustanovi i dalje. Nakon toga, u 20 časova u sredu će biti svečano otvaranje manifestacije, u okviru kog smo pokušali da ove godine to bude malo popularniji koncert. To je koncert pod nazivom Pesmom da ti kažem soliste Radio-televizije Srbije sa orkestrom Miloša Radovića. Prethodnih godina je već nastupao jednom ili dva puta u Novom Bečeju i vrlo lepo je prihvaćen od novobečejske publike, tako da ovom prilikom pozivam sve one koji su slobodni, ukoliko ne mogu u 18 časova, da dođu 20 časova na svečano otvaranje kada će prema ustaljenom planu i programu biti obraćanje lokalnih zvaničnika i onih, ukoliko se odazovu, iz Pokrajine i, naravno, predstavnika Doma kulture. Održaće se i beseda u čast Josifa Marinkovića a onda kreće zvanični program, odnosno koncert. Biće popularne muzike, dakle, „šetaćemoˮ po žanrovima, biće to odličan koncert, a nadam se punoj sali. Sutradan, u četvrtak je nastavak takmičenja, jer i u sredu imamo pretkategorije u takmičenju. Dakle, u četvrtak se solo pevači takmiče, a u 20 časova je proglašenje pobednika i koncert nagrađenih, tako da sve one koji vole solu pesmu i žele da odaju počast kako Josifu Marinkoviću, tako i Zagorki Jegdić, pozivam ovom prilikom da prisustuju Obzorjima.

Solo pevači u okviru 26. Dana Josifa Marinkovića takmičiće se u tri kategorije, objašnjava Marijana Baračkov, stručna saradnica Doma kulture u Novom Bečeju, a o njihovom plasmanu odlučivaće tročlani žiri:

– Takmičenje ove godine će se održati u tri kategorije, tačnije imaćemo pretkategoriju, I kategoriju i II kategoriju. Dakle, biće obuhvaćena i osnovne i srednje muzičke škole, kao i akademije. Naravno, svi koji su starosti do 32 godine imaju prava da se takmiče. Ove godine imamo tročlani žiri. To su profesor solo pevanja na Umetničkoj akademiji u Osijeku Berislav Jerković, zatim profesorka solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Milica Stojadinović i operska pevačica Snežana Savičić. Sekretar žirija ove godine je Ljubica Jerković, takođe, profesorka solo pevanja.

Kao novinu u ovogodišnjem takmičenju u odnosu na prethodna, Marijana Baračkov najavljuje pravila oko izbora kompozicija koje će takmičari izvesti. Naime, svi solo pevači moraju izvesti jednu obaveznu kompoziciju Josifa Marinkovića, a takmičari I i II kategorije moraju izvesti i neku od kompozicija koje su nastale upravo na ovoj manifestaciji u okviru pozivnih kompozitorskih konkursa.

Manifestaciju Obzorja na Tisi ove godine finansijski su podržali Opština Novi Bečej i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicima.

Izvor: http://tvnovibecej.rs/index.php?c=vest&vestid=1455&slider=off&lg=sr

Najavu manifestacije pogledajte u sledećem video prilogu (YOUTUBE):

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Bojan_Stupica
Prethodni članak

Umro je umetnik Bojan Stupica

dejan-patakovic
Naredni članak

Rođen je Dejan Pataković