Да се не заборавиЗанимљивости

НОВИ БЕЧЕЈ: 26. Обзорја на Тиси ‒ Дани Јосифа Маринковића

Након прошлогодишње прославе великог јубилеја, 23. и 24. маја ове године одржаће се 26. Обзорја на Тиси Дани Јосифа Маринковића у Новом Бечеју, манифестација посвећена соло песми и познатом композитору Јосифу Маринковићу, утемељивачу српске соле песме.

Овогодишња Обзорја на Тиси биће такмичарског карактера, а такмичиће се соло певачи, најављује Новица Блажин, директор Дома културе општине Нови Бечеј:

– Оно што је устаљена пракса јесте да имамо полагање венца на бисту Јосифа Маринковића, коју смо прошле године поставили. По том имамо имамо отварање изложбе посвећене Загорки Јегдић, утемељивачу Обзорjа на Тиси. Поставићемо малу изложбу њој у част, да би онима који је не познају, млађим генерацијама и будућим певачима, садашњим такмичарима, представили ко је она у ствари била и какав је боемски живот водила. Поводом те изложбе направили смо и једну спомен-плочу, која ће стајати у згради Дома културе, како би она, као дугогодишњи руководилац ове установе, имала место у овој установи и даље. Након тога, у 20 часова у среду ће бити свечано отварање манифестације, у оквиру ког смо покушали да ове године то буде мало популарнији концерт. То је концерт под називом Песмом да ти кажем солисте Радио-телевизије Србије са оркестром Милоша Радовића. Претходних година је већ наступао једном или два пута у Новом Бечеју и врло лепо је прихваћен од новобечејске публике, тако да овом приликом позивам све оне који су слободни, уколико не могу у 18 часова, да дођу 20 часова на свечано отварање када ће према устаљеном плану и програму бити обраћање локалних званичника и оних, уколико се одазову, из Покрајине и, наравно, представника Дома културе. Одржаће се и беседа у част Јосифа Маринковића а онда креће званични програм, односно концерт. Биће популарне музике, дакле, „шетаћемоˮ по жанровима, биће то одличан концерт, а надам се пуној сали. Сутрадан, у четвртак је наставак такмичења, јер и у среду имамо преткатегорије у такмичењу. Дакле, у четвртак се соло певачи такмиче, а у 20 часова је проглашење победника и концерт награђених, тако да све оне који воле солу песму и желе да одају почаст како Јосифу Маринковићу, тако и Загорки Јегдић, позивам овом приликом да присустују Обзорјима.

Соло певачи у оквиру 26. Дана Јосифа Маринковића такмичиће се у три категорије, објашњава Маријана Барачков, стручна сарадница Дома културе у Новом Бечеју, а о њиховом пласману одлучиваће трочлани жири:

– Такмичење ове године ће се одржати у три категорије, тачније имаћемо преткатегорију, I категорију и II категорију. Дакле, биће обухваћена и основне и средње музичке школе, као и академије. Наравно, сви који су старости до 32 године имају права да се такмиче. Ове године имамо трочлани жири. То су професор соло певања на Уметничкој академији у Осијеку Берислав Јерковић, затим професорка соло певања на Академији уметности у Новом Саду Милица Стојадиновић и оперска певачица Снежана Савичић. Секретар жирија ове године је Љубица Јерковић, такође, професорка соло певања.

Као новину у овогодишњем такмичењу у односу на претходна, Маријана Барачков најављује правила око избора композиција које ће такмичари извести. Наиме, сви соло певачи морају извести једну обавезну композицију Јосифа Маринковића, а такмичари I и II категорије морају извести и неку од композиција које су настале управо на овој манифестацији у оквиру позивних композиторских конкурса.

Манифестацију Обзорја на Тиси ове године финансијски су подржали Општина Нови Бечеј и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницима.

Извор: http://tvnovibecej.rs/index.php?c=vest&vestid=1455&slider=off&lg=sr

Најаву манифестације погледајте у следећем видео прилогу (YOUTUBE):

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Bojan_Stupica
Претходни чланак

Умро је уметник Бојан Ступица

dejan-patakovic
Наредни чланак

Рођен је Дејан Патаковић