ЉудиНа данашњи дан

Његошев учитељ и претеча српских романтичара – Сима Милутиновић Сарајлија

На данашњи дан, 3. октобра 1791. године у Сарајеву је рођен песник Сима Милутиновић Сарајлија, претеча српских романтичара и Његошев учитељ. Школовао се у Београду, Земуну, Сегедину и Сремским Карловцима, а обишао је многе крајеве од Видина до Лајпцига, и од Бесарабије до Црне Горе. У Немачкој је слушао филозофију и упознао се са многим немачким књижевницима, па и са Гетеом, на кога је оставио јак утисак. Дописивао се са Вуком, био Његошев учитељ на Цетињу, цариник, полицајац, секретар министарства, судија, а током устанка је радио као писар у Правитељствујушчем совјету. У свом књижевном раду био је пун национално-романтичарског заноса и пошто је учествовао у оба устанка, познавао све народне вође и касније бележио приче избеглих из Србије, желео је да напише дело посвећено тим догађајима, налик на „Илијаду“ српских устанака, те је тако настао његов најзначајнији епски спев Сербијанка. Остала његова значајна дела су епови Тројебратство и Тројесестарство, трагедија Обилић и два историјска списа: Историја Србије и Историја Црне Горе. Сима Милутиновић Сарајлија преминуо је 1847. године у Београду и сахрањен је на некадашњем гробљу на Ташмајдану. Данас му се тело налази у породичној гробници на Новом гробљу, а Чубрина улица у центру Београда носи име по његовом књижевном псеудониму.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1929. године Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца променила је назив у Краљевина Југославија, а државна територија подељена је на девет бановина;
1939. године рођен је српски фудбалер и тренер Велибор Васовић;
1940. године рођена је џез певачица Нада Кнежевић;
1944. године расформиран је Бањички логор;
1977. године умро је српски књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Велибор Глигорић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maja
Претходни чланак

На данашњи дан основана је Балетска школа "Лујо Давичо"

Muzej
Наредни чланак

Фотографије са отварања изложбе Нај@Зајечар