Detalj iz memorijalne sobe

Detalj iz memorijalne sobe

f05-PASICNikola Pašić (Nikola Pašić) rođen je u Zaječaru 6/18. decembra 1845. godine u skromnoj trgovačkoj porodici.  U svom rodnom gradu proveo je detinjstvo i započeo školovanje. Obrazovao se u Negotinu, Kragujevcu, Beogradu, Cirihu i stekao zvanje građevinskog inženjera. U mladosti je bio socijalista i revolucionar, u zrelim godinama borac za parlamentarnu vladavinu, u poznom dobu konzervativac.  Njegov život i rad vezani su za obe dinastije, Obrenoviće i Karađorđeviće, za Kraljevinu Srbiju ali i Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pojavio se u javnom životu 1878. godine, kada je, u Zaječaru, prvi put izabran za narodnog poslanika. Radikalnu stranku  osnovao je 1881. godine.1 Bio je pokretač Timočke bune 1883. godine. Nakon proglašenja vanrednog stanja,  Pašić je za dlaku izbegao hapšenje i uspeo da pobegne u Bugarsku. Preki sud ga je u odsustvu  osudio na smrt. U izgnanstvu  ostaje  do 1889. godine, kada je pomilovan.

imagesSvoj prvi kabinet Vlade formirao je 1891. godine. Život i delo Nikole Pašića u periodu od 1903. do 1918. godine neodvojivi su od sudbonosnih događaja za srpsku državu i narod.  U carinskom – „svinjskom“ ratu pobedio je Austrougarsku i izveo srpsku priverdu „iz balkanskog kotla na svetsku pijacu“.  U spoljnoj politici se oslanjao na Rusiju, a posle Oktobarske revolucije na Francusku. Vodio je državu kroz oluje dva balkanska i Prvog svetskog rata. Bio je jedan od glavnih tvoraca Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila oblik unitarne monarhije.

U politici je prošao sve: bio je gradonačelnik Beograda, narodni poslanik, predsednik Skupštine, ministar, diplomata, dvadeset godina predsednik vlade.  Njegov nacionalni stav evoluirao je od ideje o velikoj Srbiji do stvaranja jugoslovenske države, pri čemu je uvek isticao potrebu da se u jednoj državi nađu ujedinjeni svi Srbi. Ostao je prepoznatljiv kao jedna od najmarkantnijih ličnosti srpske politike 19. i 20. veka. Bio je i staložen, duhovit, škrt na rečima. Narod je o njemu govorio: „Zna Baja šta radi!“ Pašić je preminuo 10. decembra 1926. godine u Beogradu.

 


1 Navedeno prema: Jelica Ilić, Zaječar – čudesna priča, Narodni muzej Zaječar, 2014

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

01-Zoran Radmilovic
Prethodni članak

Naj@Zaječar - Zoran Radmilović

Magure
Naredni članak

Naj@Zaječar - Sveti breg Magura