AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Nemci su na Terazijama obesili petoricu Srba

Na današnji dan, 17.avgusta 1941. godine, nemačke okupacione vlasti su u Beogradu na Terazijama obesile petoricu Srba. Oni su prethodno bili optuženi za pružanje otpora okupatoru i navodne terorističke aktivnosti, pa su likvidirani u dvorištu zgrade Gestapoa, nakon čega su njihova tela, kao znak pretnje, ostavljena da danima vise na stubovima javne rasvete na Terazijama. Početkom osamdesetih godina prošlog veka grad Beograd je na tom mestu podigao Spomenik obešenim rodoljubima, u vidu obeliska od četiri metra na mermernom postamentu, sa reljefnim prikazom vešanja i stihovima pesnika Vaska Pope, a potom i bronzanu spomen-ploču sa imenima stradalih i epitafom. Vešala-bandere na kojima su njih petorica visila prerađena su i preneta na Novo groblje prilikom izgradnje Aleje streljanih rodoljuba 1941-1944, ali su početkom ovog veka, tokom rekonstrukcije kompleksa, ukradena. Spomen ploča sa Terazija takođe je kradena i ponovo postavljena, a vešala-bandere, mada su kasnije pronađena, bila su isečena i nepopravljivo uništena, pa se od tada na Novom groblju nalaze replike.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1876. godine rođen je Dragutin Dimitrijević Apis, pukovnik vojske Kraljevine Srbije i jedan od organizatora Majskog prevrata;
1883. godine umro je pukovnik i zadužbinar Đoka Vlajković;
1908. godine umro je književnik, pripovedač i satiričar Radoje Domanović;
1923. godine rođena je glumica Mira Stupica;
1953. godine rođen je košarkaš Dragan Kićanović;
2001. godine umro je reditelj Živko Nikolić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Tekeris,_spomen_kosturnica_na_Ceru
Prethodni članak

Počela je Cerska bitka

ivankovac01_994396972
Naredni članak

Došlo je do boja na Ivankovcu