АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Немци су на Теразијама обесили петорицу Срба

На данашњи дан, 17.августа 1941. године, немачке окупационе власти су у Београду на Теразијама обесиле петорицу Срба. Они су претходно били оптужени за пружање отпора окупатору и наводне терористичке активности, па су ликвидирани у дворишту зграде Гестапоа, након чега су њихова тела, као знак претње, остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама. Почетком осамдесетих година прошлог века град Београд је на том месту подигао Споменик обешеним родољубима, у виду обелиска од четири метра на мермерном постаменту, са рељефним приказом вешања и стиховима песника Васка Попе, а потом и бронзану спомен-плочу са именима страдалих и епитафом. Вешала-бандере на којима су њих петорица висила прерађена су и пренета на Ново гробље приликом изградње Алеје стрељаних родољуба 1941-1944, али су почетком овог века, током реконструкције комплекса, украдена. Спомен плоча са Теразија такође је крадена и поново постављена, а вешала-бандере, мада су касније пронађена, била су исечена и непоправљиво уништена, па се од тада на Новом гробљу налазе реплике.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године рођен је Драгутин Димитријевић Апис, пуковник војске Краљевине Србије и један од организатора Мајског преврата;
1883. године умро је пуковник и задужбинар Ђока Влајковић;
1908. године умро је књижевник, приповедач и сатиричар Радоје Домановић;
1923. године рођена је глумица Мира Ступица;
1953. године рођен је кошаркаш Драган Кићановић;
2001. године умро је редитељ Живко Николић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Tekeris,_spomen_kosturnica_na_Ceru
Претходни чланак

Почела је Церска битка

ivankovac01_994396972
Наредни чланак

Дошло је до боја на Иванковцу