Na današnji dan

Naša zemlja je postala šampion Evrope u košarci

Na današnji dan, 2. jula 1995. godine, naša zemlja je u Atini postala šampion Evrope, prvi put otkako joj je dozvoljeno da se takmiči nakon sankcija. Pošto je na Evropskom prvenstvu 1991. godine u Rimu Jugoslavija, ona najveća, odbranila titulu kontinentalnog prvaka, počeo je raspad te zemlje, ratovi i nebrojene tragedije od Vardara pa do Triglava, kao i sankcije uvedene protiv zemlje koja je u smanjenim okvirima nastavila da nosi naziv Jugoslavije.

Svetsko prvenstvo koje je trebalo da se održi 1994. u Beogradu, gde je naša zemlja takođe branila titulu iz Buenos Airesa, dobila je Kanada, a „plavi tim” koji se spremao da se suprotstavi verovatno najboljem ikada američkom timu, nikada se više nije sastao.

Hrvati su od uvođenja embarga Jugoslaviji i zabrane učestvovanja njenih sportista u svim sportovima i na svim takmičenjima, imali prilično uspeha u košarci, osvojivši na tri takmičenja tri medalje – srebro na Olimpijskim igrama 1992, i po bronzu na Evropskom i Svetskom prvenstvu 1993. i 1994. godine.

Naredne, 1995. godine Jugoslaviji je dozvoljeno da se takmiči, i to iz kvalifikacija, i naši košarkaši su posle tri godine neigranja ipak uspeli da se plasiraju na šampionat Evrope koji se tog leta igrao u Grčkoj.

„Plavi” su ostvarili sve pobede na prvenstvu i došli do finala, u kom ih je čekala reprezentacija Litvanije, kojoj je ovo bilo prvo finale otkako se osamostalila iz SSSR-a, a glavni igrači su bili već iskusni i neki od najboljih svojevremeno sovjetskih košarkaša – Sabonis, Kurtinaitis i Marčuljonis.

Litvanci su u polufinalu pobedili Hrvatsku, a naši domaćina Grčku, po drugi put na tom takmičenju, što je izazvalo gnev domaćih navijača i bezrezervnu podršku Litvaniji u atinskom finalu koje posmatralo malo manje od 20.000 ljudi.

To finale je do danas ostalo jedno od najkvalitetnijih u istoriji ovog takmičenja, a mnogima od nas i jedno od najdražih koje su naši košarkaši ikada odigrali, posle koga se i počelo sa dočecima sportista ispred skupštine. Utakmica je sve vreme bila neizvesna, i odlučena je u poslednjim minutima, čemu je prethodio i prekid kada su se Litvanci nosili mišlju da je ne nastave, ali su uz posredovanje naših igrača, prega svega Đorđevića, ipak izašli na parket i završili je. Na kraju, Jugoslavija je pobedila sa 96:90 i osvojila šestu titulu prvaka Evrope, a prvu u smanjenom obimu.

Bila je to takođe druga pobeda na šampionatu i nad Litvanijom, a meč su pored napete atmosfere i značaja utakmice za obe zemlje, pre svega obeležili Marčuljonis sa postignutih 32 poena, i Aleksandar Đorđević sa 41, uz skoro neverovatan procenat šuta – 12:9 za tri, 3:2 za dva i 12:10 sa slobodnih bacanja.

Zanimljivo je da se sa incidentima nastavilo i na dodeli medalja, kada su hrvatski košarkaši, inače osvajači bronze, sišli sa podijuma, ne želeći da prisustvuju podizanju zastave i intoniranju himne bivše države. Do sada se još uvek nisu vratili na pobednički podijum, a naša zemlja je, u različitim granicama i pod različitim nazivima nastavila da učestvuje u finalima i podiže pehar.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1884. godine počela je sa radom Narodna banka Srbije;
1992. godine umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić;
2007. godine umro je violinista Aleksandar Aca Šišić;
2011. godine umrla je glumica Olivera Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pizon...
Prethodni članak

Rođen je Vladimir Petrović Pižon, četvrta „Zvezdina zvezda”

VLADA ILIC
Naredni članak

Umro je industrijalac i gradonačelnik Beograda Vlada Ilić