AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Naša zemlja je postala prvak sveta u košarci

Na današnji dan, 9. avgusta 1998. godine reprezentacija Jugoslavije je postala prvak sveta u košarci, pobedivši u atinskom finalu Rusiju sa 64:62.

Bila je to četvrta titula svetskog prvaka za zemlju čiji je glavni grad Beograd, ali prva nakon raspada SFRJ, a ono što je posebno u vezi sa njom su način i okolnosti pod kojima je osvojena.

Naime, Jugoslavija je trebalo da četiri godine ranije brani titulu prvaka sveta iz Buenos Airesa u našoj zemlji, ali joj je to pravo uskraćeno zbog sankcija koje su bile na snazi protiv nas, a domaćin je postala Kanada.

Ovo prvenstvo, koje se igralo u Grčkoj, tako je postalo prvo za sve košarkaše koji su činili tadašnju reprezentaciju. Ispostavilo se da tadašnji selektor Željko Obradović nije mogao da računa na mnoge igrače: na Divca zbog situacije u NBA ligi, Danilovića zbog opercije, Savića koji se povukao, kao i na Stojakovića, Tarlaća i Gurovića koji zbog dvojnog državljanstva nisu još uvek smeli da nasupe za nas.

Uz to, kapiten Đorđević i Lončar su otputovali nedovoljno spremni zbog povreda, te su “plavi“ već pre starta takmičenja bili prežaljeni. Ipak, nakon intenzivnih priprema na Kopaoniku pod vođstvom Seada Krdžalića, igrači koji su tada predstavljali našu zemlju su stigli na šampionat kao verovatno fizički najspremnija reprezentacija i uz veliku želju i trud uspeli da pobede, savladavši po dva puta i domaćina Grčku i reprezentaciju Rusije.

Svetski prvaci su tada postali Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević, Milenko Topić i Dejan Bodiroga, koji je proglašen i za najboljeg igrača na šampionatu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1886. godine umro je književnik, prevodilac i učitelj Đorđe Rajković;
1887. godine rođena je pedijatar Nadežda Stanojević;
1901. godine umro je pravnik i političar Aćim Čumić;
1910. godine rođen je „čovek od čelika“ Dragoljub Aleksić;
1922. godine rođen je glumac Predrag Tasovac;
1924. godine rođen je slikar, grafičar i profesor Aleksandar Luković Lukijan;
1928. godine rođen je košarkaš i vajar Milan Bjegojević;
1935. godine rođen je glumac i pisac Zoran Rankić;
2015. godine umro je novinar Teodor Anđelić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: Dragan Cvetković
Prethodni članak

Milosav Tešić: PLAVA GROBNICA – VIDO

Screenshot_1
Naredni članak

Šarl Irijart: ČUVARI HRAMA NACIONALNIH SEĆANJA (1878)