АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Наша земља је постала првак света у кошарци

На данашњи дан, 9. августа 1998. године репрезентација Југославије је постала првак света у кошарци, победивши у атинском финалу Русију са 64:62.

Била је то четврта титула светског првака за земљу чији је главни град Београд, али прва након распада СФРЈ, а оно што је посебно у вези са њом су начин и околности под којима је освојена.

Наиме, Југославија је требало да четири године раније брани титулу првака света из Буенос Аиреса у нашој земљи, али јој је то право ускраћено због санкција које су биле на снази против нас, а домаћин је постала Канада.

Ово првенство, које се играло у Грчкој, тако је постало прво за све кошаркаше који су чинили тадашњу репрезентацију. Испоставило се да тадашњи селектор Жељко Обрадовић није могао да рачуна на многе играче: на Дивца због ситуације у НБА лиги, Даниловића због оперције, Савића који се повукао, као и на Стојаковића, Тарлаћа и Гуровића који због двојног држављанства нису још увек смели да насупе за нас.

Уз то, капитен Ђорђевић и Лончар су отпутовали недовољно спремни због повреда, те су “плави“ већ пре старта такмичења били прежаљени. Ипак, након интензивних припрема на Копаонику под вођством Сеада Крџалића, играчи који су тада представљали нашу земљу су стигли на шампионат као вероватно физички најспремнија репрезентација и уз велику жељу и труд успели да победе, савладавши по два пута и домаћина Грчку и репрезентацију Русије.

Светски прваци су тада постали Владо Шћепановић, Саша Обрадовић, Никола Лончар, Драган Луковски, Мирослав Берић, Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Предраг Дробњак, Никола Булатовић, Дејан Томашевић, Миленко Топић и Дејан Бодирога, који је проглашен и за најбољег играча на шампионату.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1886. године умро је књижевник, преводилац и учитељ Ђорђе Рајковић;
1887. године рођена је педијатар Надежда Станојевић;
1901. године умро је правник и политичар Аћим Чумић;
1910. године рођен је „човек од челика“ Драгољуб Алексић;
1922. године рођен је глумац Предраг Тасовац;
1924. године рођен је сликар, графичар и професор Александар Луковић Лукијан;
1928. године рођен је кошаркаш и вајар Милан Бјегојевић;
1935. године рођен је глумац и писац Зоран Ранкић;
2015. године умро је новинар Теодор Анђелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: Драган Цветковић
Претходни чланак

Милосав Тешић: ПЛАВА ГРОБНИЦА – ВИДО

Screenshot_1
Наредни чланак

Шарл Иријарт: ЧУВАРИ ХРАМА НАЦИОНАЛНИХ СЕЋАЊА (1878)