AktuelnostiNa današnji dan

Naša zemlja je poslednji put postala prvak sveta u košarci

Na današnji dan 8. septembra 2002. godine naša zemlja je poslednji put postala prvak sveta u košarci.

Bilo je to na šampionatu koji je održan tog leta u Indijanapolisu, i na koji je naša zemlja, tada zvana Jugoslavija i u malo širim granicama nego danas, došla kao aktuelni evropski i svetski prvak.

Iako su mnogi očekivali finale sa domaćom reprezentacijom SAD-a, do toga nije došlo, odnosno došlo je do tog meča ali dve utakmice ranije.

Naime, naša reprezentacija je izgubila dve utakmice u grupama i stoga sa trećeg mesta iz svoje grupe krenula u eliminacionu fazu, dok je domaćin izgubio utakmicu od Argentine, što je bio prvi poraz američkih profesionalaca ikada u istoriji, te su oni zauzeli drugo mesto u svojoj grupi i po projekciji takmičenja zakazali susret sa „plavima“ već u narednoj utakmici, sutradan.

Tako su do tada nepobedivi američki profesionalni košarkaši u dva dana za redom izgubli dve utakmice i na kraju zauzeli tek šesto mesto na takmičenju koje se igralo u njihovoj zemlji, i zavredeli epitet najgore selekcije svoje zemlje od 1992. godine.

Naši su nakon te pobede, u polufinalu savladali Portoriko, takođe posle preokreta kao i Amerikance, i stigli do meča za odbranu titule.

U finalnom susretu je Argentina, iako sa povređenim Đinobilijem, bila bolja tokom skoro čitave utakmice i na dva i po minuta pre završetka imala osam poena prednosti i još jedno slobodno bacanje. Ipak, zahvaljujući njihovim promašajima i koševima uglavnom Bodiroge u završnici meča, „plavi“ su izjednačili na 75:75, i šest sekundi pre kraja preko Divca imali šansu za vođstvo.

Međutim, Divac je promašio oba slobodna bacanja, da bi zatim sudija u poslednjoj sekundi meča pod našim košem odlučio da ne dosudi prekrašaj nad argentinskim igračem, i tako omogući aktuelnim prvacima sveta još pet minuta da ostvare pobedu.

Oni su to u produžetku i uraduli, s obzirom da je Argentina pored psihičkog pada, usled načina na koji se završilo prvih četrdeset minuta, imala i problem sa ličnim greškama.

Rezultat je na kraju bio 84:77 za našu reprezentaciju. Bilo je to poslednje zlato za košarkaše zemlje čiji je glavni grad Beograd na bilo kom takmičenju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1331. godine Stefan Dušan Nemanjić je krunisan za kralja Srbije;
1887. godine rođen je princ Đorđe Karađorđević;
1942. godine rođen je reditelj i scenarista Želimir Žilnik;
1967. godine počeo je prvi BITEF;
1991. godine Makedonija se odlučila za samostalnost;
2009. godine umro je slikar i grafičar Miodrag Vartabedijan;
2017. godine umro je glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Ducic
Prethodni članak

Jovan Dučić: OTADŽBINA JE KOLEKTIVNI DUH JEDNOG NARODA

SJZ
Naredni članak

ETIMOLOGIJA: Nebeska tela, vremenske pojave i godišnja doba