AktuelnostiNa današnji dan

Naša zemlja je odigrala svoju prvu utakmicu na prvom Svetskom fudbalskom prvenstvu

Na današnji dan, 14.jula 1930. godine u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, reprezentacija Jugoslavije odigrala je svoju prvu utakmicu na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije sačinjavali su inače samo Srbi, jer su Hrvati bojkotovali prvenstvo zbog premeštanja fudbalskog saveza iz Zagreba u Beograd, mada su kao razlog navedene privatne obaveze njihovih igrača.

Splitski Haduk je pre toga kao prvak države za 1929. godinu nameravao da gostuje u Južnoj Americi, pa su bili ponudili da predstavljaju zemlju na šampionatu sveta. Ipak, otišlo se bez Hrvata, a na šampionatu je učestvovalo 13 reprezentacija, koje su bile smeštene u četiri grupe.

U prvoj grupi su bili: Argentina, Čile, Francuska i Meksiko; u drugoj: Jugoslavija, Brazil i Bolivija; u trećoj: Urugvaj, Rumunija i Peru; i u četvrtoj: SAD, Paragvaj i Belgija. U tom svom prvom meču naš tim je igrao protiv Brazila i pobedio sa 2:1, a strelci su bili Tirnanić i Bek, dok je rezultat smanjio Brazilac Preginjo u drugom poluvremenu. Tri dana kasnije pobeđena je Bolivija sa 4:0 i tako su se naši fudbaleri našli u polufinalu. Tu su igrali protiv domaćina  Urugvaja i poveli sa 1:0 već u četvrtom minutu.

Nakon toga nam je poništen, kako se priča, regularan gol, te su onda Urugvajci nošeni podrškom publike i sudija uspeli da izjednače, a ubrzo zatim uz pomoć policajca koji je stajao pored terena i asistirao urugvajskom fudbaleru i da povedu sa 2:1. Do kraja utakmice naši momci su primili još četiri gola i izgubili sa 6:1, istim rezultatom kojim je i Argentina pobedila SAD u drugom polufinalu.

Svetski prvak postala je reprezentacija Urugvaja, dok se utakmica za treće mesto nije igrala, ali FIFA zvanično smatra da je ekipa SAD bila treća, jer je na kraju imala bolju gol razliku od Jugoslavije.

No, i pored toga, igranje u polufinalu najveći je uspeh naše zemlje, pod bilo kojim nazivom, i ponovljen je još samo jednom i to 1962. godine takođe u Južnoj Americi, u Čileu, kada smo ispali od Čehoslovačke u polufinalu, a u borbi za treće mesto bili poraženi od domaćina sa 1:0.

Reprezentaciju koja je leta 1930. nedeljama putovala brodom preko okeana i zabeležila potpuno neočekivani uspeh činili su igrači iz četiri srpska kluba, dva francuska i rukovodstvo. Iz BSK-a su bili Marjanović, Tirnanić, Arsenijević, Vujadinović, Mihailović, Najdanović, Tošić i Stojanović; iz Jugoslavije su putovali Đokić i Spasojević; iz kluba Soko su bili Ivković, Jakšić i Hrnjiček; iz Vojvodine je na put krenuo Marković, a u Marseju su se timu priključili još Bek iz Seta i Sekulić i Jovanović iz Monpeljea. Selektor je bio Boško Simonović.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1902. godine osnovano je Srpsko kulturno-prosvetno društvo Prosvjeta u Sarajevu;
1920. godine rođen je slikar Radenko Mišević;
1923. godine rođen je slikar i profesor Božidar Prodanović;
1965. godine umro je diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Katalina (FOTO: httproglo.euroglolang=en&m=NG&n=catherine+arpad&t=PN)
Prethodni članak

Katalina – skromna srpska vladarka

begging-1922612_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ