AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

NARODNO STVARALAŠTVO: TEKSTILNA RADINOST

Domaća tekstilna radinost bila je razvijena, zanimljiva i bogata ukrasima i koloritom. U mnogim krajevima dostizala je zavidne umetničke domete. U razuđenoj skali rukotvorina ima ih koje plene svojom jednostavnošću i često ukrasima gotovo potpuno apstraktnih formi, zatim koloritom ili, u drugom kraju, na drugoj vrsti predmeta, raskošnom i razigranom maštom stvaralaca, sve do onih koje otkrivaju pretencioznost i posebnu veštinu izrade. Tekstilne rukotvorine, po pravilu, odlikuju se jasnim, izražajnim i kontrastnim bojama, od davnina poznatim tehnikama i postupcima izrade, starim slojevima stilizovane geometrijske i figuralne ornamentike. Biljni i drugi figuralni motivi izvode se sa izraženom težnjom za naturalističkim predstavljanjem, što se u tekstilu inače teže postiže, osobito u tehnikama tkanja. U velikom fondu sačuvanih tekstilnih rukotvorina, većinom iz druge polovine XIX i iz XX v., ispoljavaju se smisao za likovno izražavanje, slaganje boja, senzibilitet, temperament i strast, kao i ljubav prema poslu, snovi i maštanja, te verovanja i privrženost tradicijama zajednice.

Tkanine su izrađivane na vertikalnom i horizontalnom tkalačkom razboju i, mnogo ređe, pomoću tkalačke daščice. Na vertikalnom razboju tkani su proizvodi od kostreti – kozine (tkači su bili muškarci, a radionice su imali obično u zanatskim centrima) i pirotski ćilimi. Na horizontalnom razboju tkane su sve vrste tekstilnih vlakana. Tkanje je najviše izvođeno dvema osnovnim tehnikama: klečanjem i čunčanjem. Klečanjem, prebiranjem niti osnove prstima i provlačenjem potke, postižu se raznovrsni i složeni ornamenti, kompozicije i koloristički efekti. Provlačenjem potke „čunkom” kroz razmaknute niti osnove pomoću „brda”, tehnikom čunčanja, dobijale su se pruge, trake i druge šare, zavisno od boje pređe (osnove i potke) i rasporeda niti. Ove dve osnovne tehnike, kao i varijacije uz određena pomagala, često se primenjuju na istom proizvodu za dobijanje raznovrsnijih likovnih predstava.

Dr Nikola Pantelić

 

Izvor: Pantelić 32002: Nikola Pantelić, „Tekstilna radinost”, u: Kulturna riznica Srbije [sastavio i uredio Jovan Janićijević], Beograd: IDEA, 116–117.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

draskovic
Prethodni članak

Rođen je književnik i političar Vuk Drašković

Dragan_Lukic-480x663
Naredni članak

Rođen je pisac Dragan Lukić